Skip to content

Suomen Jazzliitto ja Ylen Jazzradio palkitsivat alan tekijöitä Tampereella – Yrjö-palkinto Mikko Hassiselle

Facebook
Twitter
WhatsApp

Jazzalan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 5. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi vuoden 2021 Yrjö-palkinnon rumpali-säveltäjä Mikko Hassiselle ja kunnioitti Andania-elämäntyöpalkinnolla laulaja-pedagogi Maija Hapuojaa. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti manageri Pia Raitala.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Edellisvuosina palkinto myönnettiin saksofonisti Timo Lassylle (2020) ja pianisti Riitta Paakille (2019). Tänä vuonna palkinnon sai Mikko Hassinen.    

  – Hän on tehnyt mittavan uran rumpalina, kapellimestarina, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Hänen musiikillinen spektrinsä ulottuu akustisessa jatsista maailmanmusiikin kautta aina modernimpaan sähköiseen ilmaisuun, avaa Jazzliiton hallituksesta koostuvan palkintoraadin jäsen Matti Lappalainen tunnustuksen perusteita.

  – Käsityötaito ja tiimipelaaminen ovat aina olleet Hassisen laajan skaalan muusikkouden tunnusmerkkejä, Lappalainen ylistää.    

Sibelius-Akatemiassa jazzmusiikkia, sävellystä ja musiikin teoriaa opiskellut lyömäsoitintaiteilija Mikko Hassinenaloitti uransa 90-luvun puolessa välissä. Viime vuosina Hassisen on luotsannut sähköistä Elektro GT -yhtyettään, muun muassa vuoden 2015 Teosto-palkinnon arvoisesti. Kokoonpano julkaisi tänä vuonna toisen levynsä, nimeltään Ruma. UMO Helsinki Jazz Orchestra, jonka taiteellisena johtajana Hassinen toimi vuosina 2017–2019, on jo kauan ollut tärkeä osa hänen uraansa. Hassinen on jazzin lisäksi myös ollut kysytty muusikko taidemusiikin ja klassisen musiikin piirissä.

Yrjö-palkittu julkisti Tampere Jazz Happeningissa tuoreimman kokoonpanonsa, Future Food Factoryn. Keväällä ensilevynsä äänittävä kvartetti on johtajalleen jännittävä suunnanmuutos:

  – Tarkoitukseni oli siirtyä akustisempaan ja pienimuotoisempaan jazz-ilmaisuun vastapainoksi yhä toimivalle Elektro GT:lle. Halusin ottaa mukaan nuoria ja soittajina rohkeita jazztaiteilijoita, jotka halutessaan uskaltavat rikkoa antamani musiikilliset ohjeet ja jopa kyseenalaistaa kirjoittamani notaatio. Haluan, että musiikkini on aina omiin korviini tavalla tai toisella uutta, kertoo Hassinen.

YRJÖ-TEOKSENA EEVA PEURAN INDIGO NIGHT

Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan tilausteos. Tänä vuonna taideteos on helsinkiläisen taidemaalari Eeva Peuran käsialaa. Peura kertoo maalanneensa Indigo night -öljyväriteosta Mikko Hassisen musiikin aiheuttamissa, oudon levottomissa tunnelmissa:

  – Se sai aikaan minussa erikoisia tuntemuksia, jotain sellaista, joka oli minulle vierasta ja samaan aikaan todella kutkuttavaa. Parhaimmillaan kaikki taide voi viedä meitä paikkoihin, joita emme osaa edes ajatella, Peura kuvailee prosessia. Peura on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinto.  

ANDANIA-ELÄMÄNTYÖPALKINTO LAULAJA-PEDAGOGI MAIJA HAPUOJALLE

Jazzliitto on myöntänyt myös vuodesta 1988 asti harkinnanvaraista Andania-palkintoa pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen jazzin hyväksi. Tunnustuksen sai tänä vuonna jazzlaulaja ja laulunopettaja Maija Hapuoja. New Yorkissa opiskellut ja uransa aloittanut Hapuoja on levyttänyt useita menestyslevyjä ja konsertoinut ympäri maailmaa.  

  – Maija Hapuoja on ollut suomalaisen jazzpedagogiikan edelläkävijöitä, ja vuosikymmenten aikana hän on toiminut lukuisten vokalistien opettajana. Hapuojan ikoninen ääni tuli jazzyleisölle tutuksi 1970-luvulla, jolloin alkoi hänen pitkäaikainen yhteistyönsä säveltäjä Heikki Sarmannon kanssa. Hänen monipuolisuuttaan muusikkona kuvastaa se, että hän on levyttänyt 16 omaa levyä, ollut mukana useilla kokoelmalevyillä ja laulanut yli 2500 taustaa kotimaisille artisteille, kertoo tunnustuksen myöntäneen Jazzliiton hallituksen jäsen Minnakaisa Kuivalainen. Lauluoppilaidensa innoittamana Hapuoja kirjoitti myös vuonna 2015 Koko kroppa laulaa -teoksen omasta Stretch-laulutekniikkametodistaan.  

YLEN VARJO-YRJÖ MANAGERI PIA RAITALALLE

Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa lisäksi Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Tunnustuksen vastaanotti vuodesta 2004 asti jazzmuusikoiden managerina ja agenttina työskennellyt Pia Raitala. Vuosien varrella Raitala on edustanut lukuisia jazzartisteja, ja tällä hetkellä Raitala Musicin talliin kuuluvat esimerkiksi trumpetisti Verneri Pohjola ja saksofonisti Linda Fredriksson. Raitala tekee myös alan valmennustyötä mentoroimalla muusikoita ja luennoimalla musiikin oppilaitoksissa. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin nyt 19. kerran.  

Tunnustukset jaettiin Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 5.11.2021. Tilaisuus ja Mikko Hassisen konsertti olivat osa Suomen Jazzliiton Valtakunnallisten Jazzpäivien ja Tampere Jazz Happeningin ohjelmistoa.  

Kuva: Heidi Piiroinen

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.