Skip to content
joel-ross-good-vibes-2
joel-ross-good-vibes
joel-ross-good-vibes-3

Joel Ross ”Good Vibes”

US

”Not since Stefon Harris’ arrival 20 years ago has the jazz world heard a young vibraphonist intent on exploring so many dimensions.”

– Michael J. West, JazzTimes

”Not since Stefon Harris’ arrival 20 years ago has the jazz world heard a young vibraphonist intent on exploring so many dimensions.”

Jazzia soittavia vibrafonisteja on sen verran vähän, että heitä ei riitä jokaiseen Jazz Happeningiin. Eikä varsinkaan sellaisia harvinaiselle pääsoittimelleen omistautuneita, jotka voivat esittää omalla yhtyeellä omaa musiikkia. Yhdysvaltalainen Joel Ross (s. 1996) on päässyt näin pitkälle, ja itse asiassa pidemmälle. Hänet on valittu DownBeat-lehden perinteisessä kansainvälisessä kriitikkoäänestyksessä maailman ykköseksi nyt jo kolme peräkkäistä kertaa, viimeksi elokuussa 2023. Rossin nousu on ollut myös nopeaa ja näyttävää: uusimmassa DownBeatin äänestyksessä yhdeksän hänen jälkeistään vibrafonistia on häntä huomattavasti vanhempia, useimmat vähintään viidellätoista vuodella.

Chicagossa syntyneen ja varttuneen Rossin profiilia ovat korottaneet myös omat yhtyelevytykset, joita hän on tehnyt tähän mennessä kolme, kaikki New Yorkin Blue Notelle. Uusin ja suuritöisin on neljän puhallinsoittajan oktetille sovitettu The Parable Of The Poet (2022), ”itsetietoisuuden tunteisiin” tarkentuva seitsenosainen sarja. Tampereelle tuleva Joel Ross ”Good Vibes” vastaa kuitenkin yhtyettä, jolla hän teki edellisen temaattisen teoksensa, tosin yhdellä oleellisella erolla. Levyllä Who Are You? (2020) soittaneen kvitentin sijasta yhtye on nyt kvartetti ilman alttosaksofonisti Immanuel Wilkinsia, joka oli toinen keskeinen solisti myös Rossin ensialbumilla KingMaker (2019).

Mutta miksi juuri vibrafoni, kaikista mahdollisista? Osittain sattumalta. Joel Ross soitti kaksoisveljensä Joshin kanssa rumpuja jo leikki-ikäisenä, mutta koulun yhtyeessä ei ollutkaan paikkaa kahdelle kymmenvuotiaalle rumpalille. Niin Joshia pari hengenvetoa nuorempi Joel sai tyytyä ksylofoniin. Onnekseen, onneksemme.

Tampereen kaupunginkirjaston Liikkuva kirjasto tarjoaa Pakkahuoneella musiikkia, kirjoja, nuotteja ja elokuvia lainattaviksi tai paikan päällä selattaviksi koko lauantain ajan. Lisäksi on mahdollista tutustua kirjaston e-palveluihin. Paikalla on Metson musiikkiosaston kirjastonhoitajia. 

KUVAT © Lauren Desberg

Kokoonpano

Joel Ross – vibrafoni
Jeremy Corren – piano
Kanoa Mendenhall – basso
Jeremy Dutton – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE