Skip to content
Uusi-Aika

Uusi Aika

FI

”. . . a consistently strong album, which makes a case for Eskelinen as a composer and improviser with a distinct vision and adequately disciplined technique to fulfill it.”

– – Kevin Le Gendre, FMQ

”. . . a consistently strong album, which makes a case for Eskelinen as a composer and improviser with a distinct vision and adequately disciplined technique to fulfill it.”

Saksofonisti ja huilisti Otto Eskelinen (s. 1981) tunnettaneen tätä nykyä parhaiten triosta The Mystic Revelation of Teppo Repo, joka on muistutellut jo kymmenkunta vuotta soitinrakentaja, säveltäjä ja kansanmuusikko Teppo Revon (1886–1962) poikkeuksellisesta, mittavasta elämäntyöstä.

Eskelisen kaksi vuotta sitten perustaman Uuden Ajan voi kuvitella kumpuavan tästä samasta Teppo Revon paimenmusiikillisesta, suomalais-ugrilaisesta ja shamanistis-arkaaisesta maailmasta, vaikka sen lähtökohta oli aika erilainen. Eskelisen omissa mielikuvissa kajasti hieman suurempi akustinen kokoonpano, joka soittaisi jotain improvisoidun free jazzin kaltaista, mutta kuitenkin vahvasti melodista ja meditatiivista musiikkia: lempeää, rauhallista, raukeaa, rauhoittavaa. Jotain, jonka musiikki olisi myös kallellaan sekä japanilaiseen musiikkiin, new ageen että nykymusiikkiin – ja jotain, jossa saattaisivat välähtää häneen vaikutuksen tehneet saksofonistit Lester Young ja Jan Garbarek.

Ja niin myös kävi, kuten viime vuoden marraskuussa julkaistu kiitetty ensialbumi Uusi Aika (2022) on vaivihkaa osoittanut. Vai onko sittenkään? The Mystic Revelation of Teppo Revon tavoin Uuden Ajan soittamaa ”maailmojen musiikkia” määrittävät lähes yhtä lailla vastaanottajan omat musiikilliset mielikuvat ja mieltymykset. Jazzia? Miksipä ei. Folkia? Kyllä, sitäkin. Freetä? Toki, tavallaan. Ja vielä jotain outoa progea? Ehkä, ehkä vähän.

KUVA © Uusi Aika

Kokoonpano

Otto Eskelinen – alttosaksofoni, shakuhachi, bassoklarinetti
Antero Mentu – kitara, sitar
Tapani Varis – kontrabasso, huilut
Amanda Blomqvist – rummut, lyömäsoittimet, laulu

LINKIT

KATSO

KUUNTELE