Skip to content
Brekky_Boy

Brekky Boy

AU

“Few greater joys exist than hearing something that surprises the hell out of you – like music did when you were 16. Brekky Boy does that.”

– John Shand, Sydney Morning Herald

“Few greater joys exist than hearing something that surprises the hell out of you – like music did when you were 16. Brekky Boy does that.”

Suomalaiset jazzmuusikot ovat esiintyneet Euroopan kokoisessa Australiassa ainakin satakertaisesti enemmän kuin australialaiset Suomessa. Kiitos tästä kulttuurityöstä kuuluu paikalliselle promoottori Henk van Leeuwenille, jonka järjestämillä Australian ja Kaakkois-Aasian pitkillä kiertueilla ehti esiintyä yli kahdenkymmenen vuoden aikana parikymmentä suomalaista jazzyhtyettä, muun muassa Trio Töykeät, Ilmiliekki Quartet ja Joona Toivanen Trio.

Mutta mitä me tiedämme vastavuoroisesti australialaisista yhtyeistä tai olemmeko voineet kuulla niitä joskus livenä lavalla? Joku saattaa muistaa tunnin mittaisista minimalistisista kappaleista tunnetun The Necksin, jo vuonna 1987 perustetun taatusti erilaisen pianotrion, joka on poikennut kaksi kertaa (2001, 2016) myös Jazz Happeningissa. Ja muita ei taida sitten ollakaan – ei yhtyeitä, eikä edes mainittavia kansainvälisiä instrumentalisteja. Paitsi ehkä amerikkalaistunut fuusiokitaristi, muun muassa Chick Corean yhtyeessä pitkään soittanut Frank Gambale.

Kuutisen vuotta sitten Sydneyssa perustettu kolmen muusikon sähäkkä Brekky Boy on tämän säännön vahvistava, vahvassa nousukiidossa oleva poikkeus. Se on esiintynyt parikymmentä kertaa Euroopassa, viimeksi elokuussa muun muassa Britanniassa ja Itävallassa. Sekä jo viime vuoden keväällä Tallinnassa ja Saksan Bremenin valtavilla Jazzahead!-messuilla.

Nyt sillä on lauantai-illan primetime-paikka Jazz Happeningissa – ja jazzrockilla, jota kolmikon perustaja, kosketinsoittaja-säveltäjä Taylor Davis välttää visusti kutsumasta jazziksi. Levyjen perusteella ”jazz-not-jazz” on silti lähinnä näppäräksi ajateltu kiertoilmaus, bändin omaa brändipuhetta. 

Ei siis syytä huoleen. Davisin corgi-koiran mukaan nimetty Brekky Boy soittaa jazzia kyllä aivan yhtä paljon kuin yhtyeen vaikuttajaksi listaamansa GoGo Penguin, Robert Glasper ja Tigran Hamasyan, tai mainitsematta jääneet The Bad Plus ja Esbjörn Svensson Trio. 

Tampereen kaupunginkirjaston Liikkuva kirjasto tarjoaa Pakkahuoneella musiikkia, kirjoja, nuotteja ja elokuvia lainattaviksi tai paikan päällä selattaviksi koko lauantain ajan. Lisäksi on mahdollista tutustua kirjaston e-palveluihin. Paikalla on Metson musiikkiosaston kirjastonhoitajia. 

KUVA © Anoush Abrar

Kokoonpano

Taylor Davis – piano, syntetisaattori
Ryan Hurst – basso
Liam Hogan – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE