Skip to content

Suomen Jazzliitto ja Ylen Jazzradio palkitsivat alan tekijöitä Tampereella – Yrjö-palkinto Jukka Eskolalle

Facebook
Twitter
WhatsApp
Jukka Eskolalle ojennettiin Yrjö-palkinto.

Jazz-alan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 4. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi vuoden 2022 Yrjö-palkinnon trumpetisti-yhtyeenjohtaja Jukka Eskolalle ja kunnioitti Andania-elämäntyöpalkinnolla rumpali-vaikuttaja Reiska Lainetta. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti Sibelius-Akatemian pitkäaikainen opintosuunnittelija Anne Etelätalo.    

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 lähtien ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Edellisvuosina palkinto on myönnetty rumpali Mikko Hassiselle (2021), saksofonisti Timo Lassylle (2020) ja pianisti Riitta Paakille (2019). Tänä vuonna palkinnon sai Jukka Eskola.   

  – Lennokkaista sooloistaan tunnetun Eskolan instrumentin hallinta on ihailtavaa ja soiton näennäinen helppous viettelee kuulijan musiikin pyörteisiin. Hän on tuonut jazzia myös suuren yleisön tietoisuuteen, listaa Jazzliiton hallituksesta koostuvan palkintoraadin jäsen Matti Lappalainen tunnustuksen perusteita. 

  – Eskolan improvisaatiotaitoa on voinut seurata Suomen katsotuimmissa tv-ohjelmissa ja yli 200 tallenteella. Suomalaista jazzia hän on vienyt maailmalle konsertoimalla kotimaan lisäksi laajalti myös ulkomailla, Lappalainen jatkaa.  

Jukka Eskola kuuluu suosituimpiin jazzmuusikoihin Suomessa. Hänet tunnetaan yhtyeenjohtajana kokoonpanoistaan Jukka Eskola Quintet, Jukka Eskola Orquesta Bossa ja Jukka Eskola Trio. The Five Corners Quintet, jossa myös Eskola vaikutti, luetaan Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin jazzbändeihin. Eskolan soololevyt Jukka Eskola (2005), HubUp (2006), Walkover (2009), Jukka Eskola Orquesta Bossa (2013) ja Jukka Eskola Soul Trio (2017) ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa kansainvälisillä kentillä. Eskola on myös kiireinen television house bandien ja levytyssessioiden parissa. Hän on soittanut yli 200 albumilla ja suuri yleisö tuntee hänet muun muassa ohjelmista SuomiLove ja Tanssii tähtien kanssa.  

Uransa varrella Eskola on aina työskennellyt myös big bandien kanssa. UMO Helsinki Jazz Orchestra, Espoo Big Band ja Ricky-Tick Big Band ovat vain joitain nimistä, joissa luotetaan Eskolan trumpettiin. Soittamisen ja sovittamisen lisäksi hän on viime aikoina työskennellyt taiteellisessa johdossa Elojazz-festivaalilla Oulussa, Savoy JAZZFestillä Helsingissä ja Oulu All Stars Big Bandissä. 

Eskolan viimeisin musiikillinen projekti on Jukka Eskola Soul Trio, jonka toinen albumi Steamy! julkaistiin vuonna 2019. Triossa Eskolan kanssa tyylittelevät Mikko Helevä Hammondissa ja Teppo Mäkynen rummuissa. Soulperinteestä ammentava kokoonpano nähtiin myös Yrjö-palkintokonsertissa Tampereen Pakkahuoneella. Eskola muistutti, että kaiken takana hänen työssään on aina kuitenkin jazz: 

  – Lämmittää sydäntä, että ne asiat mitä olen tehnyt jazzmuusikkona ja kotimaisen jazzmusiikin kentällä, huomioidaan näin. Vaikka työni muusikkona vie minua jatkuvasti tyylilajista toiseen, sydämessäni ja sielussani asuu jazzmusiikki, sieltä ammennan aina kaikkeen tekemiseeni. Yrjö-palkinto on minulle suurenmoinen ilo ja kunnia!   

YRJÖ-TEOKSENA MAISA MAJAKAN SOFT DROP 

Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan tilausteos. Tänä vuonna taideteos on helsinkiläisen kuvanveistäjä Maisa Majakan teos Soft Drop (poltettu keramiikka, lasitettu kivitavara, lysterit, 2022). Nimi lainaa Jukka Eskolan tuotannosta, ja Soft Drop onkin kappale, joka inspiroi Kuvataideakatemiassa parhaillaan opiskelevaa Majakkaa työskentelyssään: 

  – Yrjö-palkintoteoksessa halusin kuvata sitä, miten hahmotan musiikin eräänlaisena vaihtuvana veistoksena, kuvitteellisena fyysisenä muotona ja entiteettinä. Olen kuvannut tämän kokemuksen teoksessa kimmeltävänä pilvenä, jota veistoksen unelmoiva hahmo tasapainottelee päänsä päällä. Pilveä veistäessäni olen ajatellut erityisesti Eskolan kirkasta trumpettia, joka soi tässä kappaleessa hyvin kuulaana ja haikeanakin, Majakka kertoo.   

ANDANIA-ELÄMÄNTYÖPALKINTO REISKA LAINEELLE 

Jazzliitto on myöntänyt myös vuodesta 1988 asti harkinnanvaraista Andania-palkintoa pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen jazzin hyväksi. Tunnustuksen sai tänä vuonna rumpali, yhtyeenjohtaja, järjestöaktiivi, kansanedustaja ja jazzvaikuttaja Reiska Laine. Laine aloitti uransa vuonna 1965 erilaisissa tanssi- ja jazzyhtyeissä. Siitä lähtien hän on ollut lipunkantaja suomalaiselle jazzille ja jazzkulttuurille Suomessa.

   – Reiska Laine on suomalaisen jazzin todellinen suurmies. Hänen pitkäaikainen, yhä jatkuva uransa jazzrumpalina on korkealle arvostettu. Muusikkouransa rinnalla Laine on ollut myös voimakas vaikuttaja suomalaisessa musiikkielämässä. Hän on ollut aktiivinen jazzin puolestapuhuja kulttuurialan järjestöissä ja toimikunnissa, kuten valtion säveltaidetoimikunnassa sekä Pori Jazzin ja Suomen Jazzliiton hallituksissa. Myös kansanedustajakaudellaan Laine pyrki parhaansa mukaan edistämään jazzia ja kulttuurikenttää laajemminkin. Laine sai Yrjö-palkinnon 1981 ja Andania-palkinnon myötä hän on ensimmäinen, joka on palkittu molemmilla palkinnoilla, kertoo Jazzliiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Klintrup

YLEN VARJO-YRJÖ ANNE ETELÄTALOLLE 

Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa lisäksi Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Tunnustuksen vastaanotti Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän pitkäaikainen opintosuunnittelija Anne Etelätalo. Viime kesänä eläköityneen Etelätalon 30-vuotinen ura on tärkeä osa usean jazzmuusikkosukupolven historiaa. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin nyt 20. kerran.   

Tunnustukset jaettiin Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 4.11.2021. Tilaisuus ja Jukka Eskolan konsertti olivat Suomen Jazzliiton Valtakunnallisten Jazzpäivien ja Tampere Jazz Happeningin ohjelmistoa.  

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.