Skip to content
Verneri-Pohjola
Verneri-Pohjola-Monkey-Mind

Verneri Pohjola: Monkey Mind

FI | GB | DK

”We are carried away by this beautifully crafted album that speaks to us, questions us, stimulates us, and brings about a certain joy.”

– Thierry De Clemensat / Paris-Move

" We are carried away by this beautifully crafted album that speaks to us, questions us, stimulates us, and brings about a certain joy."

Kuluva vuosi on ollut trumpetisti Verneri Pohjolalle (s. 1977) erinomainen ainakin levyjen suhteen, sillä hän on osallisena kolmella ykkösluokan suomalaisella uutuudella, jotka ovat keskenään vielä erilaisia, eri tyylilajia. Näitä julkaisuja – Antti Lötjönen Quintet East: Circus/Citadel, Tuomo & Markus: Game Changing ja Aki Rissanen: Hyperreal – ei yksinkertaisesti voi sekoittaa toisiinsa, vaikka tunnistaisi trumpetistin tyylin ja erottuvan, ihmisäänisen soundin.

Pohjolan henkilökohtainen vuoden 2023 huippu on hyvin todennäköisesti silti elokuussa Helsingissä kantaesitetty trumpettikonsertto Hush, jonka kesäkuussa kuollut Kaija Saariaho sävelsi varta vasten hänelle, ja todellakin viimeisenä teoksenaan. Tai onhan tässä vielä vuotta jäljellä ja odotettavissa ainakin yksi mahdollinen huippuhetki juuri Tampere Jazz Happeningissa: Pohjolan kansainvälisen kvartetin Suomen ensiesiintyminen ja samalla myös levynjulkaisukonsertti. 

Sekä yhtyeen että levyn nimi on Monkey Mind, jolla Pohjola viittaa mielen ylikuormittumiseen ja sen synnyttämään levottomuuteen – mielen vähitellen täyttävään epäilykseen riittävyydestä, kelpaavuudesta, pystyvyydestä. ”Monkey Mindin kappaleilla olen pyrkinyt erityisesti kohtaamaan oman apinamieleni ja tervehtimään sitä ystävällisesti”, sanoo Pohjola.

Englantilaisen Edition Recordsin julkaisema Monkey Mind on ensimmäinen levy, jolla Pohjola kohtaa myös englantilaisen pianistin Kit Downesin (s. 1986) ja tanskalaisen basistin Jasper Høibyn (s. 1977). Rumpali Olavi Louhivuori (s. 1981) ja Pohjola ovat soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa jo yli kaksikymmentä vuotta, kuten on myös kosketinsoittaja Tuomo Prättälä (s. 1979). Hän on mukana julkaisukonsertissa kvartetin erikoisvieraana ja myös Monkey Mindin tuottajana.

KUVAT © Teemu Kuusimurto & Jori Grönroos

Kokoonpano

Verneri Pohjola – trumpetti & efektit
Kit Downes – piano
Jasper Høiby – kontrabasso
Olavi Louhivuori – rummut
Tuomo Prättälä – kosketinsoittimet

LINKIT

KATSO

KUUNTELE