Skip to content
peela

Peela

FI

“Layers är en bra debut som bådar gott för framtiden. Det är exakt spelat, men lyckligtvis inte så polerat som ofta i denna subgenre av jazz.”

– Jan-Erik Holmberg, Hufvudstadsbladet

“Layers är en bra debut som bådar gott för framtiden. Det är exakt spelat, men lyckligtvis inte så polerat som ofta i denna subgenre av jazz.”

Suomen kielessä ei ole lainkaan sanaa peela. Eikä kyllä sen enempää ruotsissa, joka on Peelan johtajan Johannes Granrothin ykköskieli, äidinkieli. Mutta aika läheltä liippaa, kuten arvata saattaa. Helsinkiläinen Peela-yhtye sai nimensä puhetavasta, jolla musiikkia harrastaneet ruotsinkieliset lukio-opiskelijat huvittivat kymmenisen vuotta sitten toisiaan – jättämällä joistakin sanoista pois ensimmäisen kirjaimen. Arkipäiväinen kysymys Ska vi spela kääntyi muotoon Ska vi peela. 

Vuonna 2016 perustetun Peelan oma musiikki ei ole ”kieliopillisesti” yhtä ainutlaatuista, mutta erottuu kirkkaasti aikalaisistaan, sillä harva suomalainen tai edes pohjoismainen yhtye esittää enää näinä aikoina ”kevyttä” ja ”viihdyttävää” fuusiojazzia, jazzrockia. Saati että on omistautunut sille ihan tosissaan. Kuuden muusikon Peelalle virtuoottinen fuusio ei ole siis ironinen vitsi, vaikka kolmatta omaa albumia enteilevän kesäisen singlen nimi on Love Smoothie. Ja vaikka sen makeassa pastellisävyisessä kannessa on kuva pinkistä pirtelöstä, jonka koristeena on pieni punainen sydän.

Peelan pääasiallinen säveltäjä on kitaristi Johannes ”Jojo” Granroth, joka opiskelee Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Ensimmäisen Layers-albumin – jälleen tyypillinen sanaleikki – tehneestä kokoonpanosta Telakan yökonsertissa on mukana edelleen kosketinsoittaja ja laulaja Maja Mannila, Granrothin lukioaikainen ystävä.

KUVA © Johannes Granroth

Kokoonpano

Johannes Granroth – kitara
Maja Mannila – koskettimet, laulu
Jimi Ahlroos – saksofoni
Oliver Karttunen – basso
Mikko Antila – lyömäsoittimet
Severi Sorjonen – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE