Skip to content

Haastattelussa saksofonisti Mette Rasmussen

Facebook
Twitter
WhatsApp

Whats Happening? Mitä sinulle kuuluu ja mitä on tapahtunut viime aikoina?

Hyvin menee, kiitos! Olen muun muassa keikkaillut Trio Northin kanssa tänä kesänä. Ja perustin uuden bändin Savannah Harrisin kanssa, ØKSEn, jossa mukana ovat Petter Eldh ja Val Jeanty. Ja sitten olen pitkällä tohtoriopinnoissani tällä hetkellä. Eri kiertueita on tulossa loppuvuodelle 2022 ja vuodelle 2023. Trio North -kiertue päättyy studioäänitykseen Oslossa. Se on ensimmäinen nauhoitteemme ja olen siitä todella innoissani.

Saksofonistina sinut tunnetaan – korjaathan jos olen väärässä – improvisaatiosta sekä yksin että pienemmissä ryhmissä. Mikä sai sinut ylipäätään hakeutumaan free jazzin ja improvisaation pariin, oliko kyseessä jokin ratkaiseva hetki? Haluaisin myös tietää, kuinka olet pystynyt jatkamaan ja pitänyt motivaatiota yllä?

Varmasti joitakin ratkaisevia hetkiä oli eri kohdissa. Yksi niistä oli, kun kerran kävelin vääriin (bändi)treeneihin ja päädyin bändiin. Siitä kokoonpanosta tuli myöhemmin SAFT, joka oli todella tieni improvisoituun musiikkiin. Työskentely Kasper Bjergin and Søren Mehlsenin kanssa tuolloin synnytti paljon uusia inspiraatioita ja avasi minulle uuden suunnan musiikkiin. Luulen, etten ole koskaan katsonut taaksepäin sen jälkeen. Motivaatio, no en tiedä…se tuntuu kuin jatkuvasti juoksevalta energiavirralta.

Jazz ja erityisesti free jazz perustuu kommunikaatioon, vuoropuheluun muusikoiden välillä – ja ehkä myös muusikoiden ja yleisön välillä. Mitä haluat viestiä musiikillasi meille kuuntelijoille?

Noo…. en halua olla saarnaaja, tai määrätä toisten identiteeteistä. Ajattelen, että… konserteissa voi tapahtua se, että pystymme muuttamaan käsitystä ”nykyhetkestä” tai myötävaikuttamaan siihen, miten havaitsemme sen, mitä koemme nykyhetkessä. Tiedäthän sen yhden sekunnin, jonka aikana mieli ei pysty ymmärtämään sisällöstä mitään, mutta sisältö vaikuttaa emotionaalisesti niin että sen tuntee koko kehossa. Tiedät ”sen” fyysisen reaktion, jota mieli ei voi käsittää. Mahdollisuus päästä siihen pisteeseen yleisön kanssa voi mielestäni olla portti avartumiseen, ”muihin” totuuksiin kuin ne, jotka saamme mistä tahansa laeista tai sosiaalisista menettelyohjeista. Se on jotain, mikä voi olla erittäin vaikeaa maailmassa, joka on täynnä ”valeuutisia ja väärää todellisuutta”.

Mette Rasmussen Trio North esittää Tampereella upouuden teoksen nimeltään Time Travels Through Us. Voitko kertoa sen musiikillisista ja ei-musiikillisista perusteista? Tiedän, että yksi kappaleista on nimeltään ”Hashtag ilman sisältöä”, mutta olen melko varma siitä, ettet ole säveltänyt Time Travels Through Us -teosta ilman sisältöä.

Luulen, että olemme kaikki täällä niin lyhyen aikaa, ja aika kulkee kauttamme, kulkien meidän kaikkien läpi vuosisatojen ajan. Nykykulttuurissa, joka on kehottanut meitä vaalimaan ”itseä” kollektiivisen ”meidän” sijasta, on ”itsellä” kiire samaistua oikeisiin hashtageihin ja aivan liian usein sen ei onnistu toimia minkään asian vuoksi. Vaikuttaa siltä, että hashtagit demobilisoituvat ja niistä tulee häiritsevän tyhjiä. Mielestäni yhteiskunnassa suunnataan nyt poispäin tästä kulttuurista. Luulen, että useimmat ihmiset kyllästyvät asioihin, joissa ei ole sisältöä. Tiedäthän, ruokaan, joka ei ole ruokaa. Sääntöihin, joista ei ole hyötyä sen varsinaisen asian kannalta jota varten ne on tehty. Vapauteen valvonnan puitteissa. Demokratiaan, jota käytetään tekosyynä siihen, ettei lakien hyväksymistä pohdita. Siihen, miksi meillä ei ole vielä vuonna 2022 tasa-arvoa sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnollisista uskomuksista tai rodusta riippumatta. Kyllä, olemme päässeet pitkälle, mutta jos nostamme päämme i-cloudista ja katsomme ympärillemme, meillä on vielä niin pitkä matka kuljettavana. Emme voi lopettaa nyt.

Mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa?

Aion kirjoittaa musiikkia erilaisille bändeille ja projekteille ja keikkailla, aion lukea kirjoja, pohtia ystävieni kanssa elämää ja musiikkia ja olla vuorovaikutuksessa minua ympäröivän energian kanssa. Puhuin eilen ystäväni kanssa ja olimme yksimielisiä rehellisyyden tärkeydestä maailmassa ja kaikissa suhteissa, asioiden liikkeessä olemisen tärkeydestä ja siitä, että kaikki ristikkäiset suhteet luovat suuremman ekosysteemin. Siitä, että me olemme monia suhteellisia energioita, mutta jos jostakin niistä tulee epäaitoa, epärehellistä tai staattista, ekosysteemi ei toimi. Tällainen ekosysteemi on pohjimmiltaan musiikkia.

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.