Skip to content
CAMILLA_GEORGE
CAMILLA_GEORGE-2

Camilla George

GB

Ibio-Ibio ”stands out for its well-crafted compositions and instrumental strength.” 

– Mike Hobart, Financial Times

Ibio-Ibio ”stands out for its well-crafted compositions and instrumental strength.” 

Englantilainen muusikko, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Camilla George (s. 1988) opiskeli yliopistossa yhden loppututkinnon verran antiikin ja keskiajan historiaa, mutta lopulta voiton vei musiikki ja ennen kaikkea afroamerikkalainen jazz. Alttosaksofonia jo yksitoistavuotiaasta soittanut lontoolainen George valmistui vuonna 2012 musiikin maisteriksi Lontoon arvostetusta Trinity-konservatoriosta – pääsoittimena tietysti saksofoni ja ehkä suurimpana elävänä esikuvanaan yhdysvaltalainen Kenny Garrett.

Kiinnostus historiaan ja jossain määrin myös omaan historiaan kuultaa silti hänen tekemisistään. Siihen hän viittaa jo ensialbumilla Isang (2017), jonka kuudesta omasta sävellyksestä yksi on raukeana jazzballadina avautuva Dreams of Eket, samankaltainen kuin Karibian Grenadalla syntyneelle vaatturi-isälle omistettu Song for Reds. Edelliseen nimeen nostettu Eket on hieman Tamperetta suurempi teollisuuskaupunki Atlantin rannikolla Nigeriassa, josta Camilla George muutti puolitoistavuotiaana vanhempiensa kanssa Englantiin. 

Georgen kolmannella albumilla, viime syksynä julkaistulla Ibio-Ibiolla (2022) hänen oma historiansa on vielä oleellisempi osa musiikkia, sillä sitä sekä jäsentävät että syventävät alusta loppuun tarinat hänen omasta nigerialaisesta Ibibio-heimostaan. Mutta samalla musiikki – jos sitä vertaa viiden vuoden takaiseen Isangiin – on nykyaikaisempaa ja oletettavasti myös elämänkerrallisempaa. Siis enemmän omanlaista sellaiselle kolmekymppiselle lontoolaiselle jazzmuusikolle, joka ei jyvitä enää eri tyylejä, joka ei ole voinut välttyä kuulemasta muun muassa afro-beatia, hi-lifea, funkia ja hiphopia.

Tampereen kaupunginkirjaston Liikkuva kirjasto tarjoaa Pakkahuoneella musiikkia, kirjoja, nuotteja ja elokuvia lainattaviksi tai paikan päällä selattaviksi koko lauantain ajan. Lisäksi on mahdollista tutustua kirjaston e-palveluihin. Paikalla on Metson musiikkiosaston kirjastonhoitajia. 

KUVAT © Lauren Desberg

Kokoonpano

Camilla George – alttosaksofoni
Renato Paris – koskettimet, laulu
Artie Zaitz – kitara
Karl Rasheed Able – basso
Rod Youngs – rummut
Sanity – rap

LINKIT

KATSO

KUUNTELE