Skip to content

What’s Happening, ESINAM?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Vastikään ensilevynsä julkaissut ESINAM esiintyy soolona Tampere Jazz Happeningin avajaiskonsertissa. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan artistin uralla tapahtuu juuri nyt paljon.

What’s happening? Miten menee, mitä tapahtuu?

Nyt tapahtuu ja paljon! Olen niin onnellinen saatuani aloittaa levynjulkaisukiertueeni. Soittaminen ja musiikkini jakaminen elävän yleisön kanssa on minulle tärkeintä. Sain hetki sitten myös tilaisuuden kuratoida festivaaliohjelman. Kokonaisen vision luominen, ohjelman kokoaminen ja taiteellinen johtaminen – rakastin sitä!

Debyyttialbumisi Shapes in Twilights of Infinity julkaistiin vihdoin syyskuussa. Mikä motivoi sinua musiikinteossa? Onko musiikki aina ollut ensisijainen tapasi ilmaista itseäsi, vai vain yksi monista?

Musiikki on se mitä rakastan eniten tehdä, joten valitsin yrittää saada elantoni intohimostani. Se ei aina ole ollut helppo valinta, mutta se on sen arvoista. Joskus kyseenalaistan itseni, mutta siinä on kyse vain itsevarmuudesta. En nimittäin pysty kuvittelemaan tekeväni mitään muutakaan. Työskentely, musiikkiprojektien rakentaminen, yhteistyökuvioiden pohtiminen… On niin paljon mahdollisuuksia. Kun tekee mitä todella rakastaa, valitsee paremman elämän. Elämä on lyhyt, joten jos ei rakasta arkeaan, en oikein näe elämässä järkeä.

Sanoisin että musiikki on ensisijainen itseilmaisun välineeni, mutta uskon, että taiteet ovat linkittyneet toisiinsa. Maalaukset, videot, visuaalit ja valokuvat ovat myös hyvin tärkeitä minulle, koska ne ovat tapa laajentaa sitä, mitä musiikilla voi välittää ja imaista kuulija tiettyyn mielentilaan tai -maisemaan.

Onko musiikki mielestäsi keino muuttaa maailmaa hieman paremmaksi?

Kyllä, siitä olen varma! Maailmantila on vähän hullu ja elämme epäreilussa yhteiskunnassa. Musiikki auttaa kohottamaan mielialaa. Elävä musiikki on aivan omalla tasollaan hyvien vibojen jakamisessa muiden kanssa!

Useimmat artistit löytävät ainutlaatuisuutensa oppimisen ja usein myös jäljittelyn kautta. Millainen sinun polkusi oli? Kuinka kuvailisit omaa kehitystäsi artistina ja muutostasi kohti oman äänesi löytämistä ja ensilevyäsi?

Mitä enemmän työskentelen, harjoittelen ja opin, sitä enemmän musiikkini kehittyy. Ajattelen että se on loppumaton prosessi, opin koko elämäni ajan. Ja kun äänittää levyä, tekee “musiikillisen kuvan taiteellisesta paikasta”, jossa on juuri sillä hetkellä. Levyni on jatkoa EP:lleni, se laajentaa musiikillista prosessiani. Muiden muusikoiden kutsuminen soittamaan kanssani oli myös tapa mennä suuntiin, joita tahdoin tutkia.

Esiinnyt Tampere Jazz Happeningin Spotlight on Belgium -teemakokonaisuudessa. Odotamme innolla konserttiasi, jonka yhteydessä esiintyy myös kaksi muuta belgialaista bändiä, sekä sunnuntai-illan konserttia. Olette kaikki ensi kertaa Suomessa. Voisitko kertoa meille Belgian ja Brysselin jazz-skenestä? Kuinka se on sinun aikanasi muuttunut musiikillisesti ja sosiaalisesti?

On hauskaa jakaa Spotlight on Belgium Echoes of Zoon, Dans Dansin ja De Beren Gierenin kanssa. Tunnen jotkut heistä. Belgia on maa, jossa on eri kieliä ja yhteisöjä, mutta siitä huolimatta tunnemme toisemme.

Tiedän enemmän Brysselin skenestä, koska olen sieltä kotoisin, mutta minusta Belgiassa on paljon upeita bändejä ja skene on hyvin monivivahteinen. On hauskaa ja tärkeää tukea paikallista musiikkia. Ehkä yksi harvoista koronatilanteen hyvistä puolista on ollut se, että festivaalit ja esiintymispaikat ovat tehneet paikallisempia ohjelmistoja.

What’s going to happen? Millaisia suunnitelmia sinulla on?

Toivottavasti paljon keikkoja, niin paljon kuin mahdollista! Joitain projekteja ja yhteistyökuvioita on tuloillaan myös. Suunnitelmissani on myös matkustaa Etelä-Afrikkaan. Minut on kutsuttu WOMAD-festivaalille, jossa syvennän yhteistyötäni eteläafrikkalaisten muusikoiden, kuten Sibusile Xaban ja The Brothers Move On -ensemblen jäsenten kanssa. Peukut pystyyn, että kaikki projektit menevät hyvin, odotan niitä kovasti!

ESINAM Klubilla torstaina 4.11.2021 alk. klo 19.00. Vapaa pääsy!

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.