Skip to content

What’s Happening, Aki Takase?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pianisti ja säveltäjä Aki Takase on tehnyt levyjä omissaan nimissään jo vuodesta 1978 ja osaa yllättää yhä. Tampereella hän esiintyy uuden Japanic-kvintettinsä kanssa Pakkahuoneen lavalla lauantaina 2.11.2019.

What’s happening? Oletko tyytyväinen siihen, mitä olet saavuttanut urallasi tähän mennessä?

En ole koskaan tyytyväinen, mutta haluan uskoa, että tähän mennessä soittamani on arvokasta. En varta vasten etsi uusia asioita, vaan haluan löytää oman musiikkini – jos mahdollista.

Aki Takase Japanicin ensimmäinen albumi Prima Thema tuntuu hyvin innoittuneelta ja innoittavalta. Mistä sait sysäyksen koota juuri tämän yhtyeen ja juuri näiden muusikoiden kanssa? Olitko jo säveltänyt uutta materiaalia tälle ryhmälle, vai inspiroiko tämä ryhmä sinua säveltämään nämä kappaleet?

Suunnittelin tämän yhtyeen perustamista kaksi vuotta sitten – mielessäni tiettyjä uusia soundeja. Olinkin säveltänyt aika paljon jo ennen harjoitusten alkua. Minua kiinnostaa rakentaa silta sävellysten ja improvisaation välille sekä myös risteyttää erilaisia musiikkeja. Olen saanut vaikutteita Conlon Nancarrowilta – eri tempot ja rytmit ovat läsnä samaan aikaan ja rinnakkain.

Aiemmilla albumeillasi olet osoittanut kunniaa afroamerikkalaisille mestareille kuten Ornette Colemanille, Eric Dolphylle, Duke Ellingtonille ja Thelonious Monkille. Mitä sanoisit nuorille, nouseville muusikoille: onko historian tunteminen tärkeää, jotta voi luoda jotain omaa tai jopa jotain uutta?

Emme elä menneisyydessä emmekä tulevaisuudessa. Elämme nyt. Mutta jazzin historian tunteminen on vahvasti yhteydessä tässä päivässä elämiseen. Uskon, että uusi musiikki syntyy musiikin historian tuntemisesta.

Japanic viittaa yhtyeen nimessä kaiketi Japaniin, synnyinmaahasi. Miksi nyt? Olet ollut tällaisissa viittauksissa kuitenkin aika säästeliäs: äkkiseltään tulevat mieleen vain albumit Close Up Of Japan, Yokohama ja Hokusai – noin viidestäkymmenestä tekemästäsi.

”Ja” ja ”Panic”: Totuus on, ettemme ole vielä toipuneet vuoden 2011 tsunamin ja maanjäristyksen aiheuttamasta vahingosta. Haluan sanoa japanilaisille nuorille: ”Älkää luopuko tulevaisuudentoivosta!”

Rakastan ja vihaan maatani, kuten kaikki, joilla on kotimaa. Olen sataprosenttisesti japanilainen enkä ikinä unohda maatani, vaikka en voi olla siitä ylpeä. Mutta toivon, että kotimaani kehittyy parempaan suuntaan, ja haluan japanilaisten muistavan menneisyytemme hienon taiteen ja kauniin henkisen perintömme.

What’s going to happen? Miltä tulevaisuus näyttää?

Suunnitelmissani on levytys duona saksofonisti Daniel Erdmannin kanssa, joka esiintyy Tampereella myös Das Kapitalin kanssa. Aloitan myös projektin Carmen Rhapsody erään oopperalaulajan kanssa ja perustan ehkä uuden ison yhtyeen esittämään uusimpia sävellyksiäni.

Kiitos haastattelusta Aki Takase, nähdään Tampereella!

Aki Takase Japanic Pakkahuoneella lauantaina 2.11. klo 21.45. Lue lisää ja osta liput. Konserttiin pääsee myös festivaali-, lauantai- ja Pakkahuone-passeilla.

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.