Skip to content

What’s Happening, Samuel Blaser?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Samuel Blaser

Pasunisti Samuel Blaser tuo Tampereelle aivan uuden projektinsa Samuel Blaser Don Cosmic, joka on tribuutti jamaikalaiselle pasunistille ja säveltäjälle, The Skatalitesin alkuperäisjäsenelle Don Drummondille. Maailmanensi-ilta koetaan Klubilla lauantaina 2.11.2019.

What’s happening Samuel? Miten menee?

Tunnen itseni etuoikeutetuksi, koska voin elättää itseni intohimollani ja matkustaa esiintymässä ympäri maailmaa. Lapsuuden haaveammattini oli muusikko, enkä ole koskaan tuntenut olevani töissä. Eikö ole upeaa? Kaksi viime vuotta ovat olleet erityisen hyviä: minusta on tullut isä, olen tehnyt levytyssopimuksen belgialaisen Outhere Musicin kanssa ja aloittanut useita jännittäviä projekteja inspiroivien ihmisten kanssa.

Don Drummond on selvästi toiminut sinulle inspiraation lähteenä, koska haluat esittää Tampereella tämän aivan uuden ohjelmistosi. Kuinka löysit hänet ja mitä hän on merkinnyt sinulle pasunistina?

Tutustuin Drummondin musiikkiin vuonna 2005, jolloin sain sveitsiläiseltä pasuunafanilta hänen levynsä, ja olen kuunnellut sitä siitä lähtien. Don D ei ole ollut koskaan keskeinen vaikuttajani, vaikka olen hyvin viehättynyt hänen soundiinsa. Hänen soittotyylinsä on ainutlaatuinen ja hänen luomansa melodiat koskettavia. Pidän siitä, että hänen elämänsä vaikuttaa arvoitukselliselta, kuten hänen musiikkinsakin. Rakastan hänen tapaansa improvisoida, se on aina yksinkertaista ja äärimmäisen melodista.

Mikä oli Don Drummondin vaikutus skahan ja yleisemmin pasuunan soittoon?

Hän oli jamaikalaisen musiikin avainhahmoja niin pasunistina kuin säveltäjänä. Hänhän oli The Skatalitesin alkuperäisjäsen ja sävelsi heille paljon musiikkia. Don D oli myös monien hienojen muusikoiden mentori, muun muassa Rico Rodriguezin, Tommy McCookin, Joe Harriotin ja Vince Gordonin.

On mielenkiintoista, että vaikka Don D ei koskaan poistunut Jamaikan saarelta (luultavasti sairautensa vuoksi), hänen nimensä kiiri kaikkialle jo hänen omana aikanaan. Kerrotaan, että J. J. Johnson jopa matkusti Kingstoniin kuullakseen hänen soittavan. Hänet valittiin maailman parhaaksi pasuniksi Downbeat-lehden äänestyksessä 50-luvulla.

Kuinka kokosit Samuel Blaser Don Cosmic -ohjelman eli kuinka valitsit sävellykset ja teit sovitukset? Oliko se helppoa vai vaikeaa ?

Se on aina haastavaa, mutta jännittävää. Tampereelle tekemäni ohjelma pohjautuu enimmäkseen Don Drummondin musiikkiin ja jamaikalaiseen transsimaiseen nyabinghirumpu-perinteeseen. Don Cosmicin kosketinsoittaja ja taiteellinen johtaja Alex Wilson auttoi minua koostamaan ohjelman.

Prosessi kulki niin, että ensin luonnostelin ideoita kotona enimmäkseen pasuunalla ja rummuilla. Sitten tapasin Alexin hänen studiollaan Zürichissa. Työstimme materiaalia yhdessä ja kehitimme uusia elementtejä. Alex teki myös ehdotuksia musiikista, jota voisimme työstää, ja suunnista, joihin voisimme sitä viedä. On aina ilo työskennellä yhdessä ihmisen kanssa, jolla on erilainen visio.

What is going to happen? Miltä tulevaisuus näyttää?

Minulla on paljon tulevaisuudensuunnitelmia, ja Don Cosmic on ehdottomasti yksi niistä. Tämä Tampereen tarjoama mahdollisuus lanseerata uusi yhtye on arvokas, ja olen hyvin kiitollinen luottamuksesta Juhamatille. Olen soittanut tämäntyyppistä musiikkia rivimiehenä, enimmäkseen Lee Scratch Perryn ja Dennis Bovellin levyillä, mutta minulla ei ole ollut mahdollisuutta johtaa tällaista bändiä. Toivon, että Don Cosmic alkaa pikkuhiljaa herättää mielenkiintoa ja että pääsen levyttämään sen kanssa pian.

Sen lisäksi, että kierrän paljon kvartettini kanssa, kitaristi Marc Ducret’n bändissä ja duona Pierre Favren kanssa, lanseeraan pian kaksi uutta projektia : trion yhdessä Daniel Humairin ja Heiri Känzigin kanssa (ensimmäinen levymme julkaistaan maaliskuussa 2020) ja Luciano Berion Folk Songs -laulusarjaan perustuvan ohjelman SONGS yhdessä ranskalais-argentiinalaisen säveltäjän Oscar Strasnoyn ja saksalaisen sopraanolaulajan Sarah Maria Sunin kanssa.

Levy-yhtiöni Othere Music on upea yhteistyökumppani. Olemme suunnitelleet julkaisuja (niin fyysisiä kuin digitaalisia) seuraavalle kolmelle vuodelle, muun muassa liveäänityksen, joka tehtiin rumpali Paul Motianin kanssa kesäkuussa 2011.

Kiitos haastattelusta Samuel, nähdään Tampereella!

Samuel Blaser Don Cosmic Klubilla lauantaina 2.11. klo 01.00. Lue lisää ja osta liput!
Muista myös Klubi-yhteislippu (sisäänpääsy Klubille perjantaina ja lauantaina).

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.