Skip to content

What’s Happening, Reiska Laine?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Reiska Laine Quintet

”Tärkeä osa tehtävääni on kirittää yhtyeen solistit parhaisiin mahdolliseen suorituksiin – siis tyypit, jotka saavat nimensä lehteen.” Näin on yli 50 vuoden ajan ammattimuusikkona toiminut Reiska Laine kuvaillut rooliaan. Nyt rumpali on kuitenkin koonnut ympärilleen ensimmäisen oman yhtyeensä.

What’s happening? Miten menee?

Nykyään menee ok. Alkuvuosi oli hankala, kun ei ollut ollut keikkoja. Kesällä oli, ja nyt syksykin näyttää keikkojen suhteen hyvältä.

Heinäkuussa 2019 ensi kerran esiintynyt Reiska Laine Quintet on ensimmäisen oma yhtyeesi. Miksi vasta nyt, kun sinulla on takana ammattimuusikon uraa jo noin 55 vuotta?

Olen ollut, ja olen loistavien soittajien bändeissä, eikä ole ollut aikaisemmin tarvetta perustaa omaa bändiä. On mulla joskus ollut omalla nimellä kokoonpanoja yhtä tai kahta keikkaa varten.

Kuinka omaan soittoosi ja koko soittotilanteeseen vaikuttaa se, että sinä olet yhtyeen johtaja, että lavalla on nimenomaan Reiska Laine Quintet?

Reiska Laine Quintet on minun nimelläni, mutta toki teemme yhdessä päätöksiä mitä soitamme. Yleensä soitamme bändin jäsenten omia sävellyksiä.

Kvintetissäsi on kaksi saksofonistia, jotka olet tuntenut urasi alkuajoista 1960-luvulta. Kuinka näin pitkät musiikilliset suhteet vaikuttavat musiikkiin? Voiko toisen tapojen tuntemisesta olla myös haittaa?

Kun ajattelin perustaa bändin omalla nimelläni, ajatuksena oli nimenomaan, että saisin mukaan Aaltosen ja Koivistoisen, jotka eivät ole soittaneet samassa bändissä kuin joskus UMOssa. Näitten molempien saksofonistien eri kokoonpanoissa olen hyvää oppia saanut ja olen siitä kiitollinen. Kolmas minulle tärkeä kotimainen fonisti on Pekka Pöyry, joka vaikutti vahvasti urani alkutaipaleella. Pitkään yhdessä soittamisessa on vain hyviä puolia, jotka Reiska Laine Quintetissa vielä vahvistuivat, kun sain ihannekoonpanooni mukaan Krokforsin ja Kantosen.

Kvintettisi nimi voisi olla Reiska Laine ja Neljä Yrjöä, sillä jokainen teistä on saanut Jazzliiton Yrjö-palkinnon – sinä vuonna 1981. Mikä merkitys on tuollaisella tunnustuksella?

Jazzmusiikin ja -muusikoiden arvostus on Suomessa häpeällisen huonoa, joten Yrjö-palkinto on tärkeä. Se, että kaikki bändimme jäsenet ovat Yrjö-palkittuja, takaa että musiikkimme on hyvää ja sen esittäminen on palkitsevaa sekä yleisölle että meille itsellemme.

What’s going to happen? Miltä tulevaisuus näyttää?

Keikkojen suhteen näyttää hyvältä ja kun kuuntelijat pikkuhiljaa taas uskaltavat tulla konsertteihin, toivomme, että tilanne edelleen paranee. Se, että meidät on valittu tasokkaaseen Tampere Jazz Happeningiin 2020, ilahduttaa meitä kovasti.

Reiska Laine Quintet Pakkahuoneella la 31.10. klo 15.00
Osta lippu
Osta striimilippu

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.