Skip to content

What’s Happening, Iro Haarla?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Iro Haarla Quartet

Vuoden 2006 Yrjö-voittaja Iro Haarla kertoo haastattelussamme mm. rakkaudestaan lintuihin sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan, joihin sisältyy esiintymisiä niin tamperelaisten kuin australialaistenkin muusikoiden kanssa.

What’s happening? Miten menee?

Odotan ilolla tulevaa konserttiamme Tampere Jazz Happeningissa. Lukuisten covid-19-viruksen vuoksi peruuntuneiden konserttieni jälkeen tämä on kohdallani vuoden ensimmäinen konsertti! Olen valmistanut kvartetilleni uutta ohjelmistoa, joista kaksi kappaletta ovat tätä konserttia varten sävellettyjä. On hienoa, että TJH on tänä vuonna pelkästään suomalaisia yhtyeitä varten. ”Made in Finland ” kuulostaa hyvältä!

Olet soittanut omaa musiikkiasi monenlaisissa yhdistelmissä, joista Jazz Happeningissa esiintyvä kvartettisi on tuorein, vasta kaksivuotias. Onko tämän kvartettimuodon välttelemiseen ollut jokin syy vai onko kyse vain sattumasta?

Kvartettini perustamiselle oli vasta vuonna 2018 hyvä ajankohta. Vuodesta 2005 lähtien esiinnyin paljon norjalais-suomalaisen kvintettini kanssa Euroopassa ECM-levyjeni siivittämänä. Samoihin aikoihin, vuodesta 2007 lähtien olen soittanut Juhani Aaltosen kvartetissa. Omalla nimelläni kulkevalle kvartetille ei tuolloin olisi ollut tilaa.

Kuinka kvartetille säveltäminen poikkeaa triolle ja kvintetille säveltämisestä? Vai ajatteletko säveltäessäsi ylipäätään yhtyeiden kokoa ja niiden instrumentaatiota, saati sitten valitsemiasi muusikkoja ja heidän erityisominaisuuksiaan?

Säveltäessä on otettava huomioon jokaisen soittajan tehtävä, ja jokaiselle heistä tulisi antaa mahdollisuus nauttia omasta asemastaan soittaessa. Tässä mielessä säveltäminen kvartetille on erilaista kuin triolle tai kvintetille. Tehtävänjako pitää tehdä eri tavalla tinkimättä sävellyksen atmosfääristä tai sanomasta.

Sävellysten sisältöön yhtyeen koko ei vaikuta. Olen aina saanut ympärilleni musiikillisesti itselleni läheiset soittajat, ja se on musiikissani olennaisen tärkeää. Tämänkin kvartetin kaikilla jäsenillä on kyky ymmärtää ja tuoda soitollaan esiin musiikin kauneus sen vaatimalla riipaisevalla otteella, syvyyden voimalla.

Kappaleissa on usein viittauksia luontoon ja varsinkin lintuihin. Koetko ne jotenkin poikkeuksellisen läheisiksi, sinullahan on kotonakin papukaijoja ja kanarianlintuja?

Ympäröivä luonto kaikkine ilmiöineen on minulle ehtymätön inspiraation lähde. Luonnon läheisyys antaa minulle voimaa ja mielen rauhaa − se on ilma, jota hengitän.

Erityisen rakkaita minulle ovat linnut. Poikasista kasvattamieni kanarialintujen ja undulaattien hoivaaminen tuo minulle suunnatonta iloa joka päivä. Pihapiirissäni on suuri määrä lintuja, joita talvisin ruokin. Kurkiaurojen ja joutsenparvien lento keväisin talomme yli tuo kesän, ja syksyllä ne taas hyvästelen.

Näiden kokemusten tuoma tunne kuuluu musiikissani. ”Maailmassa oleva kauneus, jolla on voima rohkaista, ei menetä voimaansa, kun elämän ylle laskeutuu varjo.”

What’s going to happen? Miltä tulevaisuus näyttää?

Jos ensi vuonna olemme vapaita viruksen tuomista kahleista, minua odottavat monet siirtyneet projektit. Syksyllä 2021 on esiintymismatka Australiaan Wangaratta-festivaalille Jonathan Zwartzin yhtyeessä sekä Sydney International Women’s Jazz- festivaaleille. Kiitos tästä kuuluu G Livelab Tampereen toimitusjohtajalle Annamaija Saarelalle, joka esitteli musiikkiani australialaiselle promoottorille.

Olemme sopineet levytyksen Iro Haarla Trio feat. Juhani Aaltonen, ja luvassa on myös Iro Haarla Electric Ensemblen What will we leave behind? – Images from the Planet Earth -levyn julkaisu.

Tämän vuoden marraskuussa esiinnyn myös tamperelaisen Hot Heros -yhtyeen kanssa Vodjanoi-levyn julkaisun merkeissä, ja We Jazz 2020 -konsertissa kokoamani sekstetti esittää Edward Vesalan ja minun noin 40 vuotta sitten perustamamme Leo-Records -yhtiön tuotannosta koottuja kappaleita uusina sovituksinani.

Iro Haarla Quartet Pakkahuoneella pe 30.10. klo 20.00
Osta lippu
Osta striimilippu

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.