Skip to content

What’s Happening, Daniel Erdmann?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Das Kapital

Saksofonisti Daniel Erdmannin mukaan vapaus ja demokratia ovat Das Kapitalin ydin.

What’s Happening Daniel? Miten menee?

Das Kapital muuttuu koko ajan etsiessämme uusia seikkailuja ja haasteita. Aloitimme vuonna 2001, jolloin harjoittelimme rumpalimme Edward Perraudin kellarissa, ja nyt saamme soittaa niin pienillä kuin suurilla keikkapaikoilla ihanille yleisöille, joten olemme hyvin onnellisia. Meitä on kolme hyvin erilaista tyyppiä täysin demokraattisessa bändissä, jossa jokainen jäsen saa vapaasti soittaa sitä, mikä ikinä tuntuu oikealta juuri sillä hetkellä. On ihme, että olemme pystyneet jatkamaan näin lähes 20 vuotta, mutta myös soundimme ja musiikkimme ydin. Toivomme jatkavamme ikuisesti haaveillen aina uusista projekteista.

Kuuluuko vallankumous musiikkiin? Voiko soitinmusiikki olla vallankumouksellista? Vai ovatko nämä käyttämänne suorat ja epäsuorat viittaukset enemmänkin keinoja herättää mielenkiintoa musiikkianne kohtaan tai ehkä jopa tapoja tehdä sitä saavutettavammaksi?

Das Kapital syntyi 9/11:n jälkeisessä epävakaassa ilmapiirissä. Halusimme nimen, joka ei olisi ainoastaan musiikillinen tai abstrakti. Aloitimme soittamalla hyvin radikaalia vapaata improvisaatiota, ja siirryimme sittemmin enemmän kohti melodioita ja muotoja, säilyttäen improvisoivan asenteen musiikissamme. Näin ollen musiikista itsestään tuli saavutettavampaa, bändin nimen pysyessä samana. Mielestäni ”vallankumouksellisuus” on instrumentaalimusiikissa hyvin henkilökohtaista, kuten aina taiteellisessa työssä.

Uusi albuminne on nimeltään Vive la France, ja se koostuu ranskalaisesta musiikista. Kuinka valitsitte sävellykset ja laulut – ovatko nämä henkilökohtaisia suosikkejanne vai yritättekö kertoa jotakin tarinaa? Ja miksi tällainen kansi, miehet kuussa Ranskan lipun kanssa?

Me kaikki kolme asumme Ranskassa. Tunsimme, että on aika tehdä kunniaa ranskalaiselle musiikille. Jokainen meistä ehdotti sävellyksiä, joilla oli erityinen merkitys ehdottajalleen. Sitten harjoittelimme ja valitsimme ne, jotka halusimme pitää. Kannella haluamme yksinkertaisesti kertoa, kuinka paljon pidämme ranskalaisesta musiikista!

Sinulla on myös oma ”vallankumouksellinen” Velvet Revolution -trio, joka on vasta julkaissut toisen albuminsa Won’t Put No Flag Out. Mikä on näiden yhtyeiden käsitteellinen ja musiikillinen yhteys?

Velvet Revolution on hyvin henkilökohtainen hanke. Nimen merkitys on musiikillinen, yritän ilmaista itseäni ”samettisemmalla” tavalla, pehmeämmillä soundeilla, rinnallani loistavat muusikot Théo Ceccaldi ja Jim Hart. Velvet Revolutionia ja Das Kapitalia yhdistää vapaus, haluan antaa muusikoille sävellysteni sisällä yhtä paljon vapautta kuin meillä Das Kapitalissa. Teemme Velvet Revolutionin kanssa kiertueen Suomessa loppuvuodesta 2020, kiitos Charles Gilin. Odotan sitä jo kovasti.

What’s going to happen? Miltä tulevaisuus näyttää?

Kuten jo mainitsin, Das Kapital etsii aina uusia seikkailuja, mutta emme ole vielä päättäneet, haluammeko aloittaa seuraavan projektin pian. Juuri nyt kierrämme uuden ohjelmistomme kanssa.

Kiitos haastattelusta Daniel, nähdään Tampereella!

Das Kapital Pakkahuoneella lauantaina 2.11. klo 17.30. Lue lisää ja osta liput!
Konserttiin pääsee myös festivaali-, lauantai- ja Pakkahuonepassilla.

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.