Skip to content

What’s happening, Alina Bzhezhinska?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ukrainalaisharpisti Alina Bzhezhinska esiintyy Happeningissa yhtyeensä HipHarp Collectiven ja saksofonisti Tony Kofin kanssa. Pian ilmestyy myös Bzhezhinskan ja Kofin uusi duoalbumi.

What’s happening?

Hei! Minulla menee hyvin, nautin tällä hetkellä aurinkoisesta tunnelmasta ibizalaisessa kahvilassa ja teen samalla rästihommia. Kulunut kesä oli melko kiireinen, esiinnyin muun muassa jazzfestivaaleilla Kölnissä, Smidassa ja Pariisissa. Nyt olen viikon poissa Lontoon vilskeestä – nautin laatuajasta harppuni kanssa, harjoittelen ja työstän tulevia projektejani. Reflektoin myös hiljattain äänitettyä duoalbumiani saksofonisti Tony Kofin kanssa.

Harppu on todella harvinainen instrumentti jazzin kontekstissa; historiallisesti jazzharppu tunnetaan lähinnä Dorothy Ashbyn ja Alice Coltranen levytyksistä. Mitkä ovat suurimmat esteet nykyajan jazzharpistina toimimiselle, vai onko niitä olemassa – varsinkin kun yleisöllä ei ole juurikaan vertailukohtia?

Olet aivan oikeassa, Alice ja Dorothy ovat todellisia jazzharpun legendoja. He ovat olleet esikuvina seuraaville sukupolville, myös minun kaltaisilleni nykyajan jazzharpisteille, ja heidän perintönsä tasoitti tietä harpulle jazzissa. Ajat ovat muuttumassa, ja naiset hyväksytään jazzissa entistä paremmin – erityisesti ne, jotka soittavat harpun kaltaisia vähemmän perinteisiä instrumentteja. Lahjakkuudella, päättäväisyydellä ja näkemyksellä voi luoda jotain todella erityistä. Se ei kuitenkaan ollut yhtä helppoa vielä kymmenisen vuotta sitten, kun aloitin jazzin parissa. Minun piti rikkoa esteitä, voittaa promoottorien ja muiden muusikoiden luottamus ja tehdä väsymättä töitä todistaakseni asemani jazzlavalla.

Kuinka paljon harpun rakenne, ääni ja perinteet ”sanelevat” sitä, mitä harpulla voi soittaa ja mitä ei? Vai ovatko rajoitukset vain henkisiä?

Harpun rakenteeseen liittyy joitakin haasteita. Soitin on viritetty diatonisesti ja siinä on seitsemän pedaalia sävelkorkeuden muuttamiseksi, joten se mahdollistaa suurimman osan sävellajeista. Pedaalijärjestelmä voi kuitenkin rajoittaa jonkin verran nopeutta, koska jokainen puolisävelaskel vaatii pedaaleilla tehtäviä muutoksia. Jazzharpistit ovat kehittäneet nokkelia tekniikoita näiden rajoitusten voittamiseksi.

Jazzissa ei pitäisi olla henkisiä rajoituksia. Jos haluat soittaa jazzia harpulla, sinun on oltava valmis hyväksymään tuntematon ja pelkäämättä epäonnistumisia – ja olla aina valmis yrittämään uudelleen.

Albumisi Reflections on täynnä sekä alkuperäiskappaleita että sovituksia harpun ”kuninkaallisten” sävellyksistä. Mikä inspiroi sinua säveltäessäsi omaa musiikkia, muiden muusikoiden lisäksi? Entä onko musiikki sinulle ”vain musiikkia”, vai pitäisikö sen mielestäsi myös heijastaa ympäristöään, jossa se on luotu, tai esimerkiksi ottaa kantaa?

Kun sävellän musiikkiani, ammennan inspiraatiota eri lähteistä. Se voi olla henkilö, tunnelma, kuulemani tarina tai vaikka havainto putoavasta lehdestä. Olen oppinut parhailta, mutta pyrin luomaan harpulla oman ainutlaatuisen tyylini. Musiikin kirjoittaminen on minulle syvästi henkilökohtaista; se on taiteellinen ilmaus kokemuksistani ja tunteistani.

What’s going to happen?

Maailmassa on paljon epävarmuutta, kuten synnyinmaassani Ukrainassa käynnissä oleva sota ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet. Taiteilijana toivon voivani käyttää vaikutusvaltaani puhuakseni asioista ja auttaakseni totuuden etsinnässä, onhan jazzin ytimessä. Henkilökohtaisella ja ammatillisella tasolla minulla on suunnitelmissa julkaista uusi duoalbumini Altera Vita saksofonisti Tony Kofin kanssa, lähteä kansainvälisille kiertueille bändini kanssa, palata säännöllisen liikunnan, kuten uinnin tai sulkapallon pariin, lukea enemmän kaunokirjallisuutta – ja mikä tärkeintä, tervehtiä jokaista aamua hymyillen ja kiitollisena, huolimatta elämän väistämättömistä ylä- ja alamäistä.

Alina Bzhezhinska HipHarp Collective feat. Tony Kofi
perjantai 3.11.2023 klo 20
Pakkahuone

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.