Skip to content

Tampere Jazz soi 41. kerran – ohjelma julki

Facebook
Twitter
WhatsApp

Marraskuun alkuun sijoittuva Tampere Jazz Happening aloittaa tänä vuonna uuden kymmenluvun, sillä tapahtuma järjestetään nyt 41. kertaa – ja jälleen vahvalla ohjelmistolla, jossa soittavat jazzin eri sukupolvet ja soivat eri tyylilajit. Tullikamarin Pakkahuoneella ja Klubilla sekä ravintola Telakalla esiintyy 3.–6.11.2022 kaikkiaan 25 ulkomaista ja kotimaista yhtyettä, joista yksi on yllätys, Suomen Jazzliiton jakaman Yrjö-palkinnon voittaja.

Tampere Jazz Happeningin tunnetuin ja työteliäin esiintyjä on yhdysvaltalainen Ron Carter, alallaan tiettävästi eniten levyttänein kontrabasisti. Carter soitti Suomessa ensi kertaa jo lokakuussa 1964, jolloin hän nousi Helsingin Messuhallin lavalle osana trumpetisti Miles Davisin kuuluisaa kvintettiä. Nyt, 58 vuotta myöhemmin, hän esiintyy ensimmäistä kertaa Tampere Jazz Happeningissa, ja sopivasti juuri Pyhäinpäivänä.

Muita pitkään vaikuttaneita tapahtuman muusikkoja ovat ethio-jazzin luojaksi mainittu vibrafonisti ja säveltäjä Mulatu Astatke sekä Ron Carterin ikätoveri, huilisti Juhani ”Junnu” Aaltonen, joka kohtaa perjantai-iltana Telakan avajaiskonsertissa suomalaisen Plop-trion. Telakalla esiintyy kahtena iltana kuusi suomalaista kokoonpanoa, muun muassa ensilevyllään yllättäneen kitaristi Varre Vartiaisen Almost Standards.

Tuttuun tapaan tapahtuman painopiste onkin uusissa yhtyeissä, joista osaa esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa. Tällaisia ovat muun muassa Emmeluth’s Amoeba ja Moskus, jotka esiintyvät torstaina 3.11. Klubin ilmaisessa Spotlight on Norway-avajaisillassa. Myös Pakkahuoneen konsertit lauantaina 5.11. avaava Mette Rasmussen Trio North ja sunnuntaina 6.11. avaava ranskalaissuomalainen GRIO ovat ensikertalaisia.

Pakkahuoneella ovat perjantai-iltana pääosassa isot orkesterit, ja molemmat temaattisilla ohjelmistoilla. UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää tanskalaisen rumpalin Stefan Pasborgin teoksen Ritual Dances, joka pohjautuu Igor Stravinskyn balettimusiikkiin. Sveitsiläisen laulajan Lucia Cadotschin ja saksalaisen saksofonistin Wanja Slavinin perustama LIUN + The Science Fiction Band esittää musiikkia toiselta albumiltaan Lily of the Nile, joka julkaistaan Pakkahuoneella perjantaina 4.11.

Uutta ja vielä julkaisematonta musiikkia esittävät tänä vuonna myös suomalaiset Selma Savolainen Horror Vacui ja Kadi Vija Key Project sekä pianisti Seppo Kantonen, jonka säveltämä, lauantai-iltana Pakkahuoneella kantaesitettävä Bias on Tampere Jazz Happening tilausteos. Lauantai on Pakkahuoneella muutenkin uusien yhtyeiden päivä sillä kahden saksofonistin ruotsalaisnorjalainen The End, japanilainen Satoko Fujii Tokyo Trio ja yhdysvaltainen Theo Croker ”Love Quantum” eivät ole esiintyneet ennen Suomessa.

Ensikertalainen on myös Pakkahuoneen sunnuntaikonsertit 6.11. avaava yhdysvaltalainen Isaiah Collier & The Chosen Few, jonka suurimpia innoittajia on saksofonisti John Coltrane ja varsinkin hänen levynsä A Love Supreme. Pakkahuoneen viimeisessä sunnuntain konsertissa muistellaan myös Coltranea, pianisti ja harpisti Alice Coltranea. Hänen tuotantoaan tulkitsee yhdysvaltalaisen rumpalin Hamid Draken uusi kokoonpano. 

2023 Artisteja

Tilaa uutiskirje

Saat tiedon lipputilanteesta, majoitustarjouksista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi. Lähetämme uutiskirjeen noin viisi kertaa vuodessa, ja voit perua sen milloin tahansa.