Skip to content
Kuu

Kuu!

RS | FI | DE

”Ist es Rock? Jazz? Punk? Avantgarde? KUU! zerschlägt alle Schubladen.“

– Fidelity

”Ist es Rock? Jazz? Punk? Avantgarde? KUU! zerschlägt alle Schubladen.“

Yhtyeen nimen perään tuikattu huutomerkki herättää aina hieman epäilyjä, ja vielä enemmän se, että nimi on painettu levykansiin huutavalla versaalilla. Eikö saksalainen Kuu! – vaihtoehtoisesti KUU! – pysty erottautumaan massasta muulla tavalla? Tai onko erikoinen nimi tässä neljän muusikon kokoonpanossa sittenkin kaikkein omaperäisintä?

Kolmen levyn jälkeen epäilijöille voi jo vakuuttaa, että kirjoitustavalle on jonkin verran katetta – ja nyt sen voi vihdoinkin todistaa ensimmäistä kertaa livenä lavana Suomessa, Tullikamarin Pakkahuoneella. Suomalaiselta kalskahtavaa nimeä selittää tietysti se, että yhtyeen keskeinen säveltäjä ja toinen kitaristi on Berliinissä jo yli kaksikymmentä vuotta asunut Kalle Kalima (s. 1973), joka on esiintynyt Jazz Happeningissa ainakin yhtyeillä K-18 ja Tenors of Kalma. 

Näistä ja monista muista Kaliman pitkäaikaisista yhtyeistä – muun muassa Klima Kalima ja Johnny La Marama – Kuu! eroaa kuitenkin yhdessä. Instrumentaalimusiikin sijasta se esittää lauluja ja siinä on laulusolisti, jollaisia ei olekaan tusinassa kuin ehkä yksi. 

Berliinin jazzinstituutista vokalistiksi valmistunut serbialaissyntyinen Jelena Kuljić (s. 1976) on kaiken lisäksi toiselta ammatilta näyttelijä, jonka vakituinen työpaikka on ollut kymmenkunta vuotta Münchner Kammerspiele, Münchenin kaupunginteatteri. Kuljić on myös sanoittanut osan Kuu!-yhtyeen englanninkielisistä kappaleista, jotka ovat varsinkin uusimmilla temaattisilla albumeilla – Lampedusa Lullaby (2018), Artificial Sheep (2022) – maailma melko tiukasti tarkkailevia, kantaa ottavia. Jälkimmäisen innoittaja onkin elokuva Blade Runner ja sen pohjana oleva post-apokalyptinen tieteisromaani.

Yhden hyperaktiivisen rumpalin ja kahden sähkökitaristin bassoton Kuu! tavoittelee kulmikkaalla ja raisulla rytmimusiikillaan ehkä juuri samankaltaista post-apokalyptista tulokulmaa. Blade Runnerin aikaan (1982) sen luomusta olisi luonnehdittu tyylimääreellä no wave, nyt kelpaavat sekä post-rock että punk-jazz tai jazz-punk.

Tampereen kaupunginkirjaston Liikkuva kirjasto tarjoaa Pakkahuoneella musiikkia, kirjoja, nuotteja ja elokuvia lainattaviksi tai paikan päällä selattaviksi koko lauantain ajan. Lisäksi on mahdollista tutustua kirjaston e-palveluihin. Paikalla on Metson musiikkiosaston kirjastonhoitajia. 

KUVA © Gregor Hohenberg

Kokoonpano

Jelena Kuljić – laulu
Frank Möbus – kitara
Kalle Kalima – kitara
Christian Lillinger – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE