Skip to content
Kira-Hummen
kira-hummen-2

Kira Hummen

Spotlight on Germany

”When I instrumentalise my body musically and visually, it means for me to reclaim the body as an emancipatory tool.”

– Kira Hummen

"When I instrumentalise my body musically and visually, it means for me to reclaim the body as an emancipatory tool.”

Voisi olettaa, että saksalaiset ja Saksaan asettuneet jazzmuusikot olisivat esiintyneet Tampere Jazz Happeningissa säännöllisesti jo kautta aikojen, vuodesta 1982. Saksa on jazzin markkina-alueena kuitenkin Euroopan suurin ja siellä ovat myös merkittävimmät eurooppalaiset jazzin julkaisijat. Mutta eivätpä olekaan esiintyneet niin usein, vaikka vuoden 1984 kolmanteen tapahtumaan oli kiinnitetty nyt jo unohdettu saksofonisti Ulrich Lask. Jazz Happeningin ylivoimaisesti tunnetuin saksalainen on ollut oman koulukuntansa luonut, viime kesäkuussa 82-vuotiaana kuollut saksofonisti Peter Brötzmann. Hän ehti esiintyä Jazz Happeningissa eri kokoonpanoilla kuudesti – ensi kerran marraskuussa 1986 hurjan Last Exitin kanssa Yliopiston juhlasalissa, jossa rappausten kuntoa jouduttiin tutkimaan jälkikäteen.

Tänä vuonna saksalaisia tai Saksassa vaikuttavia yhtyeitä on ohjelmassa kuusi tai laskutavasta riippuen jopa seitsemän: ennätysmäärä ja kaikki vielä Tampereella ensikertalaisia.

Jazz Happeningin torstaina avaavassa maksuttomassa ”Spotlight on Germany”-konsertissa kohdevalot kirkastetaan kaiken lisäksi kolmeen kokoonpanoon, jotka ovat muutaman vuoden vaikuttaneina tuoreita myös saksalaisille, vasta vakiinnuttamassa paikkaansa. Klubin teemaillassa esiintyviä yhtyeitä yhdistää kotimaan lisäksi maantiede sekä ennen kaikkea osallisuus NICA-kulttuurihankkeeseen, jota rahoittaa Saksan rikkain osavaltio, yli 18 miljoonan asukkaan Nordrhein-Westfalen. Sen virallinen kotipaikka miljoonakaupunki Kölnissä sijaitseva Stadtgarten, joka valittiin vuonna 2022 koko Saksan parhaaksi klubiksi.

Vuonna 2019 alkaneella monivuotisella NICA-hankkeella yritetään edistää osavaltiossa asuvien musiikintekijöiden taiteellista edistymistä ja vakiintumista monin erilaisin keinoin, muun muassa residenssein, konsertein ja kiertuein. Syyskuussa 2023 siihen valittiin jälleen neljä uutta noin kolmekymppistä muusikkoa, mutta Tampereella esiintyvien yhtyeiden johtajat – Kira Hummen, Fabian Dudek, Rebekka Salomea – ovat edellistä vuosikertaa ja mukana nyt siis toista vuotta.

Hollannin rajan tuntumassa varttunut ja nykyään Düsseldorfissa asuva Kira Hummen (s. 1994) on laulaja, lauluntekijä, kitaristi, joka julkaisi ensimmäisen albuminsa huhtikuussa 2020. Jo sen nimestä Growing Pains voi päätellä, että indiepop-artistiksi profiloituneen Hummenin englanninkieliset tekstinsä ovat jossain määrin tunnustuksellisia tai ainakin niiden kertoja lähestyy yksityiseksi koettuja teemoja itsensä kautta, jopa itse elettyinä. Hummenin toinen albumi, marraskuussa 2022 julkaistu My Body is The Only Place syventää tätä tekotapaa: todellisen itsensä löytämistä musiikissa, musiikin avulla.

KUVA © David Peters

Kokoonpano

Kira Hummen – laulu, sello, basso, kitara
Karla Lee – laulu, syntetisaattori
Valentin Brummer – drums

LINKIT

KATSO

KUUNTELE