Skip to content
yazz-ahmed
yazz-ahmed_2

Yazz Ahmed

GB | BH

”Evidenced by Polyhymnia’s ambitious scope and flawlessly executed meld of compositions, charts, and focused improvisation, Ahmed and her work no longer belong strictly to London, but to jazz the world over.”

– Thom Jurek, All Music Guide

"Evidenced by Polyhymnia's ambitious scope and flawlessly executed meld of compositions, charts, and focused improvisation, Ahmed and her work no longer belong strictly to London, but to jazz the world over."

Alkuperäinen tai ei, mutta etunimi Yazz sopii erinomaisesti toista kertaa Suomeen saapuvalle lontoolaiselle Yazz Ahmedille (s. 1983), Persianlahden pienessä Bahrainissa varhaislapsuutensa viettäneelle trumpetistille, flyygelitorvistille ja säveltäjälle. Hänen musiikkinsa on uusimman englantilaisen jazzsukupolven luontevasti monikulttuurista ja kansainvälistä yazzia omaperäisellä ja nuorekkaalla tulokulmalla, vaikka hän ei ole tekijänä enää aloittelija, eikä edes ihan nuori. Toisaalta: Lontoon arvostetussa Guildhall Schoolissa maisterin tutkinnon suorittanut Ahmed alkoi saavuttaa laajempaa huomiota vasta toisella temaattisella levyllään, neljän vuoden takaisella La Saboteusella (2017). 

Pienellä yhtyeellä vähitellen levytettyä albumia kannatteli ja jäsensi hänen sisäinen itsetutkistelunsa ja kyselynsä omista kaksikulttuurista juurista: kuka minä oikein olen? Sen seuraajalla Polyhymnialla (2019) Yazz Ahmed avautuu ja kääntää katseensa ympärilleen, kauaskin. Kreikkalaisen muusan mukaan nimetty albumi on omistettu ja sävelletty naisille, sekä ennen kaikkea ”naisten rohkeudelle, määrätietoisuudelle ja luovuudelle”. Ahmedille tällaisia esimerkillisiä hahmoja ovat muun muassa ihmisoikeusaktivistit Rosa Parks ja Ruby Bridges, elokuvaohjaaja Haifaa Al-Mansour, jazzsaksofonisti Barbara Thompson sekä Nobel-palkittu nuori rauhanaktivisti Malala Yousafzai. Hän pääsee itsekin ääneen kappaleessa One Girl Among Many, johon sisällytetyt puheen pätkät ovat itse asiassa antaneet sytykkeen koko melodialle.

Yazz Ahmed levytti monityylisen ja laaja-alaisen Polyhymnian pääosin jo 2016 yli kahdenkymmenen muusikon kokoonpanolla, josta suurin osa oli naisia. Tampere Jazz Happeningissa hän tulkitsee samoja kappaleita paljon pienemmän yhtyeellä, kvartetilla.

KUVAT © Seb Peters & John Jarrett

Kokoonpano

Yazz Ahmed – trumpetti
Martin France – rummut
Ralph Wyld – vibrafoni
Dave Mannington – basso

LINKIT

KATSO

KUUNTELE