Skip to content
Ville-Lahteenmaki-Trio

Ville Lähteenmäki Trio

FI | NO

”Vaikka jossain rauhallisimmissa kohdissa takaraivoon hiipii ajatus esimerkiksi John Coltranesta, äänessä on lajityypin historian hyvin tunteva nuori ja taitava muusikko.”

– Arto Murtovaara, Kulttuuritoimitus

”Vaikka jossain rauhallisimmissa kohdissa takaraivoon hiipii ajatus esimerkiksi John Coltranesta, äänessä on lajityypin historian hyvin tunteva nuori ja taitava muusikko."

Tampere Jazz Happeningin ensimmäisen illan teemamaa on Suomen kokoinen Norja – Pohjoismaista se, joka on ollut pohjoismaisen jazzin tyylinluoja ja suunnannäyttäjä kohta viisikymmentä vuotta. Sekä Pohjoismaista suurella todennäköisyydellä myös se, jonka jazzia suomalaiset tuntevat pitkältä ajalta parhaiten – kymmenien albumien pioneereista ehkä ainakin kontrabasisti Arild Andersenin, saksofonisti Jan Garbarekin ja kitaristi Terje Rypdalin, kaikki myös moninkertaisia Suomen kävijöitä.

Kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea saksalaiselle ECM-yhtiölle ja sen sadoille norjalaisille levytyksille, joilla on soittanut myös useita suomalaisia muusikkoja aina rumpali Edward Vesalasta ja saksofonisti Juhani Aaltosesta alkaen. Ja välillä yhteistyötä on viritelty vähän toiseenkin suuntaan: esimerkiksi pianisti-säveltäjä Iro Haarlan ”ECM-kvintetin” muusikot ovat olleet pääosin norjalaisia.

Mutta miksi Jyväskylässä varttunut bassoklarinetisti Ville Lähteenmäki (s. 1998) esiintyy yhtyeensä kanssa Norjan teemaillassa? Siksi, että hän opiskelee Trondheimissa Norjan toiseksi suurimman yliopiston jazzlinjalla sekä tietysti siksi, että hänen yhtyeensä kontrabasisti ja rumpali, opiskelijatoverit Nicolas Leirtrø (s. 1998) ja Trym Saugstad Karlsen (s. 1997) ovat norjalaisia. Edellinen soittaa Jazz Happeningin ensimmäisen keikan lisäksi myös Jazz Happeningin viimeisellä keikalla myöhään sunnuntai-illalla, mutta kontrabasson sijasta baritonikitaraa – norjalaisessa triossa I Like To Sleep.

Kevättalvella perustettu, bassoklarinetisti Ville Lähteenmäen johtama trio julkaisi ensimmäisen Introducing-albuminsa heinäkuussa ja listaa vaikuttajikseen muun muassa saksofonistit Albert Aylerin, Alice Coltranen, Pharoah Sandersin ja Archie Sheppin. Kiinnostavaa – ainakin trion solistia ajatellen! Kukaan heistä ei soittanut, eikä ole soittanut bassoklarinettia.

KUVA © Erik Egge Jordheim

Kokoonpano

Ville Lähteenmäki – bassoklarinetti ja huilu
Nicolas Leirtrø – kontrabasso
Trym Saugstad Karlsen – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE

Huom. alla Ville Lähteenmäki Utopia, ei Ville Lähteenmäki trio.