Skip to content
Varre-vartiainen-Almost-Standards-Live-plus-Severi-Pyysalo

Varre Vartiainen Almost Standards Live! + Severi Pyysalo

FI

”Vartiainen pitää yllä omalta osaltaan jazzin elävää perinnettä niinkuin sitä ylläpidetään jazzkouluissa ja -klubeilla ympäri maailmaa ja hyvin pitääkin.”

– Pasi Virtanen, Jazzpossu

”Vartiainen pitää yllä omalta osaltaan jazzin elävää perinnettä niinkuin sitä ylläpidetään jazzkouluissa ja -klubeilla ympäri maailmaa ja hyvin pitääkin.”

Kitaristi Varre Vartiainen (s. 1974) on monipuolinen ja monitaitoinen ammattilainen, joka on venynyt vaivatta popista iskelmään, sovittamisesta johtamiseen sekä televisiosta teatteriin – pitkäaikaisina työllistäjinä kaksi hykerryttävää suomalaista rockyhtyettä: Sleepy Sleepers ja maailmaa laajasti kiertänyt Leningrad Cowboys. Oman musiikin tekijänä hän on jäänyt silti arvoitukseksi – että mikä häntä kiinnostaa sähkökitaristina omin päin ilman minkäänlaisia sitoumuksia.

Se selvisi vihdoin viime helmikuussa Vartiaisen toisella omalla julkaisulla, jonka  tyylilaji oli taatusti odottamaton: hänen kokoamansa sekstetti soittaa albumilla Almost Standards amerikkalaista jazzia, standardeja. Tai siis ainakin melkein, kuten nimi alleviivasi.  Vartiainen oli kyllä säveltänyt kaikki kappaleet itse, mutta niin että ne perustuvat häntä itseään paljon vanhempien standardien – muun muassa I Love You, Invitation, Nardis, Oleo – sointuihin. Näin syntyi kiehtova kaksoisvalotuksellinen yhteisvaikutelma, tutun ja tunnistamattoman orgaaninen leikki.

Mutta Almost Standards ei ollut mikään äkkinäinen päähänpisto, saati välityö. Polvelta toiselle siirtyvien – tai ainakin ennen siirtyneiden – standardien tutkiminen ja tulkitseminen oli Vartiaisen pitkäaikainen salainen haave, jonka hän onnistui vihdoin yhdistämään jatko-opintoihinsa. Sibelius-Akatemian jazzosastolta musiikin maisteriksi vuonna 2007 valmistunut Vartiainen viimeistelee nyt taiteellista tohtorintutkintoa, jossa tutkii sointukomppaamisen ja yksiäänisen melodiaimprovisoinnin yhdistämistä jazzkitaralla.

Tampere Jazz Happenissa livenä kuultava Almost Standards on osa sitä. Kuten on myös viime kesäkuussa julkaistu Almost Standards The Doctoral Edition, jolle Vartiainen on soittanut kaikki soolonsa uudelleen. Vai väläyttäisikö hän sittenkin sooloja jo tältä jälkimmäiseltä levyltä?

KUVA © Hans Andersson

Kokoonpano

Varre Vartiainen – kitara & sävellykset
Joonatan Rautio – saksofoni
Timo Hirvonen – basso
Jussi Lehtonen – rummut
Severi Pyysalo – vibrafoni

LINKIT

KATSO

KUUNTELE