Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Utopianisti

Utopianisti

”Isännän tenori ja huilu pitivät jatsillisissa sooloissa kiinnostuksen kuumana ja Antero Mentu kitaroineen on varsinainen laboratorio, joka jatkuvasti yllätti toinen toistaan erikoisemmilla soundeilla.”

– Jussi Niemi, Aamulehti

"Isännän [Pajakkala] tenori ja huilu pitivät jatsillisissa sooloissa kiinnostuksen kuumana ja Antero Mentu kitaroineen on varsinainen laboratorio, joka jatkuvasti yllätti toinen toistaan erikoisemmilla soundeilla."

Tamperelainen saksofonisti ja säveltäjä, Utopianisti-yhtyeen johtaja Markus Pajakkala (s. 1986) ei yritä peitellä edesmenneiden esikuviensa vaikutusta ja kuvittelee samalla, millaista musiikkia he olisivat mahdollisesti tehneet. Ja ehkä jopa yhdessä samassa yhtyeessä – siis kitaristi-säveltäjä Frank Zappa ja basisti-säveltäjä Pekka Pohjola.

Mutta ajatus ei ole niin utooppinen, kuin voisi olettaa. Vanhat mustavalkokuvat todistavat, että pitkähiuksiset Zappa ja Pohjola tapasivat toisensa 1970-luvulla Helsingissä muutaman kerran sekä keskustelivat aivan vakavissaan yhteistyöstä. Edellinen halusi jälkimmäisen yhtyeeseensä ”ison sinfonia-rockhankkeen tiimoilta, joka tosin meni taloudellisista syistä puihin”, kuten Pohjola täsmensi myöhemmin lehtihaastattelussaan. ”Zappa pahoitteli tapahtunutta kovasti ja lupasi että tehdään tämä myöhemmin. Jäi tekemättä.” 

Musiikkiteknologiaa Sibelius-Akatemiassa opiskelleen Markus Pajakkalan oma pitkäaikainen rock-hanke ei ole mennyt puihin. Päinvastoin. Kolme albumia (2011, 2013, 2016) tehneestä Utopianistista on kehkeytynyt vähitellen oikea seitsemän muusikon yhtye, samaan aikaan sekä progressiivisesti rockaava että rockaavasti jazzahtava ja siis molempien esikuvien hengessä.

KUVA © Minna Annola

KOKOONPANO

Markus Pajakkala – saksofoni, huilu, perkussiot
Olli Helin − trumpetti
Antero Mentu − kitara
Anssi Solismaa − koskettimet
Tuomas Marttila – marimba, perkussiot
Jaakko Luoma − basso
Rolf Pilve − rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE