Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen
Timo Lassy & Teppo Mäkynen

Timo Lassy & Teppo Mäkynen

”Ajattoman ja ajankohtaisen kohtaamisesta syntyy elävä ja mielenkiintoinen albumi, varmasti eräs vuoden parhaita julkaisuja.”

– Jukka Piiroinen, Valon kuvia

"Ajattoman ja ajankohtaisen kohtaamisesta syntyy elävä ja mielenkiintoinen albumi, varmasti eräs vuoden parhaita julkaisuja."

Saksofonisti Timo Lassy (s. 1974) ja rumpali Teppo Mäkynen (s. 1974) ovat levyttäneet jazzia yhdessä erilaisissa yhteyksissä ja yhtyeissä nyt yli viisitoista vuotta – edesmenneestä The Five Corners Quintetista nykyiseen Timo Lassyn Bandiin, joka esiintyy Tampere Jazz Happeningissa tänä vuonna kolmatta kertaa. Viime vuonna julkaistu Timo Lassy & Teppo Mäkynen oli ystävyksille silti kaksinkertainen ensimmäinen: ensimmäinen yhteinen duolevy ja ensimmäinen duolevy ylipäätään – kenenkään muusikon kanssa.

Saksofonistien ja rumpalien yhteislevyillä on pitkä historia ja perinteitäkin, varhaisina esimerkkeinä muun muassa Willem Breukerin ja Han Benninkin New Acoustic Swing Duo (1967), John Coltranen ja Rashied Alin Intrestellar Space (1967) sekä Anthony Braxtonin ja Max Roachin Birth and Rebirth (1978) – unohtamatta John Surmanin ja Jack DeJohnetten ‎albumia Invisible Nature, joka taltioitiin osittain Tampere Jazz Happeningissa marraskuussa 2000. Niiden tapaan monet saksofonistien ja rumpalien kahdenväliset kohtaamiset ovat hetkellisyyttä korostavia livelevytyksiä – konsertissa tai studiossa – sekä kappaleiltaan usein pidemmän puoleisia.

Lassy ja Mäkynen pyörsivät odotukset kahdellakin tapaa. Kolmestatoista noin kolmen minuutin kappaleesta – pisin 3.22 – koottu Timo Lassy & Teppo Mäkynen on taltioitu studiomaisissa oloissa ja se etenee aika havainnollisesti jazzin tyylillisiä mahdollisuuksia tunnustellen, akustisesta elektroniseen. Tätä korostaa myös jokaisen kappaleen nimeäminen värisävyllä, Fallowista Heliotropeen.

KUVAT © Maarit Kytöharju & Mathias Foster

KOKOONPANO

Teppo Mäkynen – rummut
Timo Lassy – saksofoni

LINKIT

"Svengin kutsua ei voi vastustaa."

KATSO

KUUNTELE