Skip to content
Theo-Croker
Theo-Croker-Love-Quantum

Theo Croker

“Love Quantum”

US

”Croker’s trumpet shines throughout the set, but the album’s success depends on his sonic mastery as a producer.”

– Mike Hobart, Financial Times

”Croker’s trumpet shines throughout the set, but the album’s success depends on his sonic mastery as a producer.”

Tämän lähemmäksi Tampere Jazz Happeningissa ei voi päästä jazzin afroamerikkalaisia juuria ainakaan tänä vuonna. Trumpetisti ja säveltäjä Theo Crokerin (s. 1985) isoisä oli viimeisiin päiviinsä saakka esiintynyt trumpetisti Doc Cheatham (1905–1997), joka levytti jo 1926 blues-laulaja Ma Raineyn kanssa – alttosaksofonistina – ja soitti melkein koko 1930-luvun suositussa Cab Callowayn orkesterissa. Ja se vasta oli alku poikkeuksellisen pitkälle uralle. 

Mutta turha luulla, että Floridassa varttunut Theo Croker pyrkisi hyödyntämään tätä yhteyttä, saati haluaisi palata taiteilijana johonkin jazzin kulta-aikaan. Päinvastoin, yksi hänen uusimman albuminsa (Love Quantum, 2022) keskeisistä kappaleista on hiphop-rytminen viisiminuuttinen Jazz Is Dead, jonka rap-osuudesta vastaa rumpali ja tuottaja Kassa Overall, toisena äänenä sekä alttosaksofonisolistina muassa Miles Davisin kanssa levyttänyt Gary Bartz. 

Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen jazzin kuoleman julistus, mutta perusteltua ainakin Theo Crokerin omasta kulmasta. Seitsemän levyn jälkeen hänestä on alkanut tuntua, että jazziksi leimaaminen haittaa hänen uraansa sekä oikeastaan loukkaa hänen vapauttavaa, afrofuturistista visiotaan. Eikä kyse ole vain yksityisestä toiveesta ja tavoitteesta: ”We can set black music free and watch the vibrations rise”, kuten Jazz Is Deadissa tiivistetään toiveikkaana: ”Long live music, jazz is dead”. 

KUVAT © Leighton Pope, Obidigbo Nzeribe

Kokoonpano

Theo Croker – trumpetti
Mike King – piano
Eric Wheeler – kontrabasso
Michael Shekwoaga Ode – rummut
Louis Shungu – art & sound design

LINKIT

KATSO

KUUNTELE