Skip to content
THE-END

The End

SE | NO

”Allt Är Intet . . . a bleakish sounding title that modestly belies the enormous amount of creative thought, energy and invention that The End have channelled into the project. ”

– Edwin Pouncey, Jazzwise

”Allt Är Intet . . . a bleakish sounding title that modestly belies the enormous amount of creative thought, energy and invention that The End have channelled into the project. ”

Onko yllättävää, että ruotsalainen Mats Gustafsson (s. 1964) soittaa baritonisaksofonia nykyään myös kvintetissä, jonka nimi on The End, kuin apokalyptisia lopun aikoja ennakoiden. 

Tuskinpa. Ja on hänen huomattavan tuotteliaan matkansa varrella ollut muitakin huudahduksellisesti nimettyjä kokoonpanoja, jotka ruokkivat mielikuvaa juuri siitä hurjasta baritonisaksofonistista, jonka soiton voimakkuutta ei mitata enää desibeleissä vaan boforeissa. Kuten vaikka yhtyeet Fire! ja Fire! Orchestra, joiden kanssa Gustafsson lataa muistumia saksalaisen Peter Brötzmann Octetin albumista Machine Gun (1968). Se on se raaka, röyhkeä ja ikoninen free-rypistys, joka oli hänen varhaisia innoittajiaan. Ei punk-jazzia, vaan jazzin punkia.

Vokalistin, kahden saksofonistin, basistin ja rumpalin ruotsalais-norjalainen The End silti on yllättävän lyyrinen ja jopa reflektiivinen ainakin Gustafssonin asteikolla. Tai on ainakin uusimmalla toisella albumillaan Altt är intet (2020), joka saa herkistämään aisteja aina nimikappalettaan myöten. Siis miten niin ”kaikki on ei mitään”, kuten laulaja Sofia Jernbergin (s. 1983) vokalisoimassa Gustafssonin sanoituksessa mahdollisesti muotoillaan – jykevän beatin sekä Gustafssonin ja Kjetil Møsterin (s. 1976) saksofoniriffittelyn alla. 

Sen jälkeen on vähän ymmärrettävämpää, miksi muusikot päätyivät valitsemaan yhtyeelleen nimen The End. Pelissähän on oikeasti kaikki tai ei mitään, ainakin tässä kohtaa.

KUVA © Arne Moxey

Kokoonpano

Sofia Jernberg – laulu
Mats Gustafsson – baritonisaksofoni, huilu, elektroniikka
Kjetil Møster – tenorisaksofoni, klarinetti, elektroniikka
Anders Hana – baritonikitara, langeleik
Børge Fjordheim – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE