Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Selma Juudit Alessandra
Selma Juudit Alessandra

Selma Juudit Alessandra

”Mielenkiintoisia ristiriitoja synnyttävät Selman heleän kirkas äänirekisteri ja massiivisesti tummanpuhuva basson, kosketinsyntetisaattorin ja rumpujen säestys, jotka fuusioituvat hetkittäin elokuvallisiksi mielikuviksi.”

– Marita Nyrhinen, Kulttuuritoimitus

"Mielenkiintoisia ristiriitoja synnyttävät Selman heleän kirkas äänirekisteri ja massiivisesti tummanpuhuva basson, kosketinsyntetisaattorin ja rumpujen säestys, jotka fuusioituvat hetkittäin elokuvallisiksi mielikuviksi."

Laulaja, kosketinsoittaja ja lauluntekijä Selma Savolaisen (s. 1993) isä, jazzpianisti Jarmo Savolainen esiintyi Tampere Jazz Happeningissa jo viisi vuotta ennen tyttärensä syntymää ja vielä senkin jälkeen useita kertoja. Toistakymmentä omaa albumia tehnyt ja kansainvälistä uraa amerikkalaisten huippumuusikkojen avustamana luonut Jarmo Savolainen kuoli kuitenkin ennen aikojaan kesäkuussa 2009, vain 48-vuotiaana. 

Onkin täysin ymmärrettävää, että Sibelius-Akatemian jazzosastolla opiskeleva Selma Savolainen on omistanut ensimmäisen kokonaan sanoittamansa ja säveltämänsä levyn isälleen, jonka kuolema määritteli hänen omaa nuoruuttaan ”tosi rajusti”. Mutta isän mainitsemiseen on tässä yhteydessä muitakin päteviä syitä – ja ennen kaikkea se, että monet Jazz Happeningissa esitettävän levyn Rubicon Songsin (2019) englanninkieliset laulut ”ovat ikään kuin huutoja hänelle ja hänen poismenolleen”. 

Selma Savolaisen säveltämä musiikki on kovin kaukana isän modernistisesta ja melodisesta jazzista, jos jazzia laisinkaan. Mutta hänen ”kokeellisen indiehybridinsä” synterisaattoripohjaisessa yleissoinnissa on kuin onkin pieni ripaus isän aikaa, sillä toinen Rubicon Songsin tunnelmaa voimakkaasti määrittelevä analoginen syntetisaattori on hänen jäämistöstään. 

KUVAT © Anni Porrasmäki

KOKOONPANO

Selma Savolainen – laulu, syntetisaattorit
Artturi Rönkä – Rhodes, syntetisaattorit
Joonas Tuuri – sähköbasso
Jesse Ojajärvi – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE