Skip to content
Kuvassa Satoko Fujii flyygelinsä äärellä. Satoko Fujii with her grand piano.
Kuvassa Satoko Fujii Tokyo Trio: 1 nainen ja 2 miestä. Satoko Fujii Tokyo Trio on the photo: 1 woman, 2 men standing.

Satoko Fujii Tokyo Trio

JP

”Fujii presents a new, lively band that has little to do with the conventional trio. Knowing the tradition, the three build imaginative bridges to the future. A masterpiece!”

– Jürg Solothurnmann, Jazz ’n’ More

”Fujii presents a new, lively band that has little to do with the conventional trio. Knowing the tradition, the three build imaginative bridges to the future. A masterpiece!”

Pianisti ja säveltäjä Satoko Fujii (s. 1958) laskee, että on äänittänyt New Yorkissa juuri sadannen oman albuminsa. Mutta ei tällä Tampereelle tulevalla kolme vuotta vanhalla Tokyo Triolla, vaan suuremmalla ja satunnaisemmalla kokoonpanolla, improvisoivina muusikkoina muun muassa Chris Corsano, Ingrid Laubrock, Ikue Mori ja Wadada Leo Smith. 

Tokiossa syntyneen Satoko Fujiin työteliäisyyttä selittää osittain se, että hän säveltää säännöllisesti joka päivä, kuin kirjoittaisi päiväkirjaa. Ja toki tuotteliaisuuteen vaikuttaa myös se, että Fujii on osittain itsensä julkaisija: japanilaisen Libra Recordsin omistavat hän ja hänen aviomiehensä, trumpetisti Natsuki Tamura. Tämä omatoimisuus mahdollisti myös sen, että Fujii pystyi julkaisemaan suurena japanilaisena Kanreki-uudestisyntymävuonnaan joka kuukausi yhden uuden levyn, ja kaikki keskenään erilaisia. 

Muusikkona häntä onkin vaikea tiivistää yhteen riviin: on ollut pieniä, keskikokoisia ja suuria kokoonpanoja, on ollut täysin akustisia ja puoliksi sähköisiä kokoonpanoja ja on ollut kokoonpanoja joissa eri ainesosien – jazz, kansanmusiikki ja nykymusiikki, improvisoitu ja sävelletty – suhteet ovat vaihdelleet aika ajoin paljon. Mutta Fujiille säveltäminen onkin ytimeltään olemassa jo olevien pienten palasten löytämistä ja yhteen sovittamista, kuten hän itse sanoo. 

Toistaiseksi vasta yhden levyn (Moon on the Lake, 2021) tehnyt Tokyo Trio on tämän päättymättömän projektin uusin yritys, Satoko Fujiin ensimmäinen pianotrio kuuteen vuoteen. Basisti Takashi Sugawa (s. 1982) ja rumpali Ittetsu Takemura (s. 1989) ovat nuoremman polven kysyttyjä improvisoijia, jotka ovat tehneet levytyksiä omissa nimissään.

KUVAT © Bryan Murray, Natsuki Tamura

Kokoonpano

Satoko Fujii – piano
Takashi Sugawa – basso
Ittetsu Takemura – rummut

LINKIT

KUUNTELE