Skip to content
samuel-blaser-don-cosmic

Samuel Blaser Don Cosmic (CH/CA/GB/US)

Tribute to Don Drummond

”One of the most talented trombonists on the scene, Blaser makes his instrument mutter, growl, speak and sing.”

– John Sharpe, All About Jazz

”One of the most talented trombonists on the scene, Blaser makes his instrument mutter, growl, speak and sing.”

MAAILMANENSI-ILTA

Takarivin pasuuna on reggaeta edeltäneen skan ”johtoääni” – se eturivin ikonisin instrumentti, jota ilman ensimmäisen aallon skata ei voi kuvitella, eikä vieläkään oikein esittää. Nykyajan pasunistit kiittävät siitä varsinkin jamaikalaista Don Drummondia (1932–69), joka oli yksi pitkävaikutteisen Skatalites-yhtyeen perustajista ja säveltäjistä sekä koko tyylin keskeisistä kehittäjistä. Omaa kertautunutta vaikutustaan Drummond ei saanut kuitenkaan todistaa, sillä hän kuoli Kingstonissa 37-vuotiaana ja oli neljä viimeistä vuottaan psykiatrisessa pakkohoidossa – naisystävänsä puukotuksesta.

Sveitsiläisen Samuel Blaserin (s. 1981) ominta musiikkia ei ollut pasunistina ska eikä edes reggae, mutta Drummondin erottuvaa soundia ja tyyliä hän on ihaillut kauan. Siksi hän tarttui heti Tampere Jazz Happeningin tarjoamaan mahdollisuuteen ja kokosi uuden kansainvälisen jazzsekstetin tulkitsemaan Drummondin sävellyksiä, joita arvellaan olevan kolmatta sataa. Kaksikymmentä omaa levyä tehnyt Blaser ei aio kuitenkaan kilpailla yhä esiintyvän Skatalitesin kanssa, eikä edes keskittyä kokonaan skahan. – ”Drummond oli suurimman osan urastaan jazzmuusikko ja piti itseään maailman parhaana pasunistina. Minua kiinnostaa hänen musiikkinsa personointi, ja juuri tällä yhtyeellä”, sanoo Blaser.

+ Dj Selecta Andor

Mukaansatempaavista ja energisistä seteistä tunnettu Selecta Andor on ollut Suomen reggae-skenen aktiivisimpia dj:tä jo yli kymmenen vuoden ajan. Andor on tuttu mm. Bassoradion Blaka Blaka Show
-ohjelmasta ja Reggae Stomp -klubista.

KUVA © Jean-Baptiste Millot

KOKOONPANO

Samuel Blaser – trombone
Michael Blake – tenor sax
Soweto Kinch – alto sax
Alex Wilson – keys
Alan Weekes –guitar
Ira Coleman – bass
Dion Parson –drums

LINKIT

KUUNTELE: DON DRUMMOND

KUUNTELE: SAMUEL BLASER