Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Reiska Laine Quintet

Reiska Laine Quintet

Yhtyeen nimi voisi olla myös Yrjöt, sillä kaikki muusikot ovat saaneet Jazzliiton jakaman perinteisen Yrjö-palkinnon, Koivistoinen ensimmäisenä 1967 ja Aaltonen toisena 1968. Laine sai Yrjön 1981.

Yhtyeen nimi voisi olla myös Yrjöt, sillä kaikki muusikot ovat saaneet Jazzliiton jakaman perinteisen Yrjö-palkinnon, Koivistoinen ensimmäisenä 1967 ja Aaltonen toisena 1968. Laine sai Yrjön 1981.

Rumpali Reiska Laine (s. 1946) on tehnyt elämäntyönsä toisten muusikkojen komppaajana ja kannustajana, kuten hän itsekin luonnehtii rooliaan: ”Tärkeä osa tehtävääni on kirittää yhtyeen solistit parhaisiin mahdolliseen suorituksiin – siis tyypit, jotka saavat nimensä lehteen”. Toki Laine on saanut myös oman nimensä lehtiin monta monituista kertaa yli viidenkymmenen ammattilaisvuotensa aikana. Hänhän on kuitenkin se useissa suomalaisissa ykkösyhtyeessä soittanut yli sadan levyn veteraani, josta jazzdiggarit puhuvat tuttavallisesti nyökkäillen vain etunimellä. Reiska Laine on pelkkä Reiska.

Maineestaan huolimatta Laine ei ole tehnyt koskaan omaa levyä, eikä hänellä ole ollut koskaan omaa yhtyettä. Paitsi nyt. Kesällä 2019 ensi kerran esiintynyt Reiska Laine Quintet ei ole silti mikä tahansa oma kokoonpano, sillä siinä soittavat hänen pitkän uransa keskeisimmät saksofonistit, aivan yhtä legendaariset Juhani ”Junnu” Aaltonen ja Eero ”Koippa” Koivistoinen. Laineen tavoin heidän vaiheisiinsa tiivistyy iso siivu suomalaisen modernin jazzin parasta menneisyyttä ja myös levytettyä historiaa – Laineen kanssa yhteenlaskettuna noin 160 vuotta.

Vasta kymmenkunta kertaa esiintyneen kvintetin ohjelmistossa saattaa olla joitakin sävellyksiä näiltä varhaisilta vuosilta, mutta varmasti myös uudempia. Ja Laineen vaatimuksesta yhtye esittää ainakin kaksi John Coltranen, hänen ”epäjumalansa” levyttämää kappaletta. Syy on ymmärrettävä: viisitoistavuotias Laine kuuli Coltranea Helsingin Kulttuuritalolla jo marraskuussa 1961 – ja hänen ammatinvalintansa oli sitä myöten selvä. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jazz.

KOKOONPANO

Reiska Laine – rummut
Ulf Krokfors – basso
Seppo Kantonen – piano
Eero Koivistoinen – saksofoni
Juhani “Junnu” Aaltonen – saksofoni

LINKIT

KATSO

KUUNTELE