Skip to content
Ramón Valle playing piano
ramon-valle

Ramón Valle Quintet

CU

”Valle is equally adept at intensely swinging like Oscar Peterson – but with a groove that reflects the syncopation of the Afro-Cuban pop music or reveling in the island’s many traditional rhythms.

– Jazztimes

“Valle is equally adept at intensely swinging like Oscar Peterson – but with a groove that reflects the syncopation of the Afro-Cuban clave-playing pop music or reveling in the island’s many traditional rhythms. And like any of the pianists who record for ECM, Valle can draw the curtain down around himself and play powerfully introspective music.”

Mitä mahtaa soittaa Kuubassa syntynyt jazzmuusikko, joka kiertää maailmaa oman yhteen kanssa ja tekee levyjä omissa nimissä?

Epävirallisen tilaston mukaan hyvin todennäköisesti pianoa, kuten Suomessakin ovat vuosien varrella todistaneet useilla konserteilla muun muassa Chucho Valdés, Gonzalo Rubalcaba, Roberto Fonseca ja Omar Sosa. Heistä kaksi jälkimmäistä ovat käyneet myös Tampere Jazz Happeningissa, Sosa jo kolme kertaa. 

Nyt vierailevien pianisti-säveltäjien listaan voi liittää Kuubassa syntyneen ja varttuneen Ramón Vallen (s. 1964), jonka ympärille koottu yhtye on Tampere Jazz Happeningin viime hetken lisäys. Yhtye esiintyy koko Euroopan kiertueensa peruneen Ron Carter Foursightin tilalla Tullikamarin Pakkahuoneella lauantaina 5. marraskuuta.

Musikaaliseen perheeseen syntyneen Ramón Vallen ensimmäinen soitin oli trumpetti, kuten oli isälläkin. Mutta kotikaupunki Holguínin konservatoriossa se vaihtui opettajan ehdotuksesta toiseksi, eikä enää ollut paluuta takaisin: hän tunsi löytäneensä instrumentin, jolla pystyi parhaiten ilmaisemaan itseään.

Musiikille jo täysin omistautunut Valle jatkoi klassisia piano-opintoja Havannan taideakatemiassa, josta valmistui pianistiksi 1984. Samaan aikaan hänen elämäänsä ujuttautui entistä enemmän uutta jazzia. Varhaisia vaikuttajia olivat muun muassa Chick Corea ja Herbie Hancock sekä varsinkin Keith Jarrett, joka on edelleen hänen pianistinen johtotähtensä.

Kuubassa yhden levyn kvartetillaan vuonna 1993 tehnyt Valle esiintyi Euroopassa ensimmäisen kerran kaksi vuotta myöhemmin – ja on edelleen samalla matkalla. Hän on asunut vuodesta 1997 Amsterdamissa ja tehnyt tähän mennessä kolmetoista omaa albumia, joista tuorein on nykyisellä triolla Saksassa ja Itävallassa taltioitu Inner State (2020). Sillä on muun muassa uusi tulkinta hänen tunnetuimmasta, jo ensilevyllä olleesta Levitando-sävellyksestään.

Vallen mukaan pianon, basson ja rumpujen trio – pianotrio – onkin hänelle ylivoimaisesti mieluisin yhdistelmä, kuten myös levytyksistä voi päätellä. Tampereella esiintyy kuitenkin uusi kvintetti ja ensimmäistä kertaa.

KUVAT © Gerhard Richter, Ofoto Ray van Schaffelaar

Kokoonpano

Ramón Valle – piano
Lukmil Perez – rummut
Marcos Betancourt – lyömäsoittimet
Tineke Postma – saksofoni
Gaston Joya – basso

LINKIT

KATSO

KUUNTELE