Skip to content
okko

OK:KO (FI)

“Youthful Helsinki quartet OK:KO evokes the early-60s Coltrane modal sound, with an assured voice that hints at more power beneath the restrained surface.”

– Wif Stenger, Jazz Journal

“Youthful Helsinki quartet OK:KO evokes the early-60s Coltrane modal sound, with an assured voice that hints at more power beneath the restrained surface.”

Rumpali Okko Saastamoisen (s. 1995) perustama ja johtama OK:KO valitsi viime keväänä julkaistun toisen levynsä nimeksi sanan, jota edes suomalaiset eivät osaa paikallistaa, vaikka se vaikuttaa kirjainyhdistelmänä hyvinkin ymmärrettävältä. Syrtti (We Jazz Records, 2019) tarkoittaa kuulemma ”syrjäkylällä asuvaa ihmistä” ja vihjaa vähän samaan kuin kvartetin ensilevyn leikillinen nimi, vain suomea osaaville avautuva Land E

Saastamoisen säveltämän musiikin paikallistaminen on paljon helpompaa, vaikka siitäkään ei selviä parilla tyylikartan vilkaisulla. Neljä vuotta tänä syksynä täyttäneen OK:KOn melodinen ja kiteytynyt jazz risteilee siellä ja täällä sekä enimmäkseen verkkaisena, viipyilevänä ja vähäeleisenä. Melkein voisi siis sanoa, että kuin landella asuvan syrtin, joka on tyytyväinen sivullisuutensa mahdollistamaan omaan kuulokulmaan. Syrtillä yhtyeen keskeinen solisti on tenorisaksofonisti Jarno Tikka (s. 1986), kvartetin ainoa yli kolmikymmenvuotias. Mutta viimeistään keikoilla selviää, että OK:KO on OK ennen kaikkea osien summana.

KUVA © Pietari Purovaara

KOKOONPANO

Okko Saastamoinen – drums
Jarno Tikka – sax
Toomas Keski-Säntti – piano
Mikael Saastamoinen – bass

LINKIT

KATSO

KUUNTELE