Skip to content
Mulatu-Astatke

Mulatu Astatke

+ DJ Arsi Keva

ET | UK

”Astatke swims in a sea of influences where ancient and modern sounds converge to create vibrant contemporary music.”

– Ian Patterson, All About Jazz

"Astatke swims in a sea of influences where ancient and modern sounds converge to create vibrant contemporary music."

Elokuvan julisteessa luki: ”Sometimes life brings some strange surprises”.

Ja niin todellakin tapahtui, eikä vain ohjaaja Jim Jarmuschin vähäeleisessä dramakomediassa Broken Flowers (2005), jossa elämästä vieraantunut ikääntynyt naistenmies (Bill Murray) saa nimettömältä naiselta odottamattoman kirjeen ja kuulee olevansa aikuisen miehen isä.

Broken Flowersin oudoimman tosielämän yllätyksen sai kokea sen soundtrackin omintakeisin säveltäjä Mulatu Astatke (s. 1943), jolle elokuva antoi kuusikymppisenä lopullisen sysäyksen edelleen jatkuvalle kansainväliselle uralle. Enää ei olekaan epäselvää, kuka on etiopialaista melodiikka ja afroamerikkalaista rytmiikkaa yhdistelevän ”ethiojazzin” isä, vaikka todellisuus on tässäkin vähän tarua ihmeellisempi.

Etiopiassa syntynyt ja varttunut Astatke alkoi kehitellä omaa tyylihybridiään jo 1960-luvun alussa Bostonin kuuluisassa Berkleen musiikkikoulussa ja teki ensimmäiset historialliset ethiojazz-levytykset  vuonna 1966 – mutta New Yorkissa. Maailma ei ollut tälle tyylille kuitenkaan vielä valmis – eikä täysin edes Etiopia, jonne Astatke palasi jälleen kuusikymmentäluvun lopulla.

Astatken vanhoja ja vanhalta kuulostavia levyjä tunnelman luojina hyödyntänyt Broken Flowers olisi antanut Astatkelle hyvän ja ymmärrettävän syyn nyhtää nostalgialla. Mutta hän on toiminut toisin ja lyöttäytynyt yhteen itseään selvästi nuorempien muusikkojen kanssa – ehkä parhaina esimerkkeinä albumit Inspiration Information (2009) ja Sketches of Ethiopia (2013). Jälkimmäisellä soittavat englantilaiset jazzmuusikot ovat kahta lukuun ottamatta myös hänen Jazz Happeningiin kiertuekokoonpanossaan.

KUVA © Mulatu Astatke

Kokoonpano

Mulatu Astatke – vibrafoni,  Wurlitzer, lyömäsoittimet
James Arben – saksofoni, huilu
Byron Wallen – trumpetti
Danny Keane – sello
Liam Noble – piano, koskettimet
John Edwards – kontrabasso
Richard Olatunde Baker – lyömäsoittimet
Benjamin Brown – rummut

LINKIT

KUUNTELE