Skip to content
Moskus_Foto-Christian-Winther

Moskus

NO

”They have this fantastic ability as a three, to occupy very different sonic spaces as individuals, creating contrasting layers of sound that happen at the same time.”

– Laura Jurd, Jazzwise

”They have this fantastic ability as a three, to occupy very different sonic spaces as individuals, creating contrasting layers of sound that happen at the same time.”

Kolmen norjalaisen muusikon Moskusta saattoi kutsua vuonna 2012 valmistuneen ensialbumin Salmesykkelin tienoilla vielä nykyaikaiseksi pohjoismaiseksi pianotrioksi, mutta enää ei voi. Se olisi karkeaa harhaanjohtamista, vaikka Moskus vaikuttaa paperille purettuna edelleen tyypilliseltä, perinteiseltäkin jazztriolta: kokoonpanossa on kuitenkin pianisti Anja Lauvdal (s. 1987), on kontrabasisti Fredrik Luhr Dietrichson (s. 1988) ja on myös rumpali Hans Hulbækmo (s. 1989) – kaikki kokeneita, runsaasti levyttäneitä kolmekymppisiä.

Mutta enää ei siis voi. Kevättalvella julkaistu viides studioalbumi Papirflugen lienee kolmikon viimeinen piste pianotriolle ja todennäköisesti myös tähänastinen huippujen huippu. Moskus ujuttaa sillä kuultavaksi aivan oman leikillisen, livenä studiossa äänitetyn ”kamarimusiikillisen” maailmansa, joka voisi olla vaikka jostain salaperäisestä elokuvasta. Ja kuka tietää, ehkä mustavalkoisella kanarianlinnulla kuvitettu Papirfuglen viittaakin samannimiseen, saksofonisti Jan Garbarekin säveltämään norjalaiseen trilleriin (1984), jossa nuori oslolainen asianajaja näkee miehen putoavan parvekkeelta ja oivaltaa myöhemmin hänen olleen isänsä. Oliko se onnettomuus, itsemurha vai murha?

Kysymyksiä liittyy myös Moskusin esiintymiseen. Pystyykö se tavoittamaan saman salaperäisen moniäänisyyden nyt vähemmillä soittimilla pelkkänä pianotriona – ilman cembaloa, selloa, mandoliinia, syntetisaattoreita.

KUVA © Christian Winther

Kokoonpano

Anja Lauvdal – piano, koskettimet
Fredrik Luhr Dietrichson – basso
Hans Hulbækmo –  rummut

LINKIT

KUUNTELE