Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Mikko Pettinen Why Not

Mikko PEttinen Why Not

”Albumi on musiikillisesti niin rikas ja ketään kosiskelematon, että olin ensimmäisestä kuuntelusta lähtien myyty.”

– Erik Ahonen, Kulttuuritoimitus

"Albumi on musiikillisesti niin rikas ja ketään kosiskelematon, että olin ensimmäisestä kuuntelusta lähtien myyty."

Trumpetisti Mikko Pettinen (s. 1974) tunnetaan varmasti parhaiten jazzorkesteri Umosta, jossa hän on soittanut vakituisesti vuodesta 1998, lähes koko ammattiuransa. Pettisen omat, omalla nimellään tekemät levyt 2Happy (2013) ja Nothing Can Stop My Spirit (2016) ovat esitelleet toisenlaisen musiikkiammattilaisen. Hän on niillä pitkien perinteiden soulista, funkista ja gospelista viehättynyt lauluntekijä, joka hoitaa sulavasti ja hymyissä suin myös kosketinsoittajan, laulusolistin ja sovittajan tehtävät. Levyjä varten kootun kymmenhenkisen orkesterin nimi ei ole sattumalta Happy People.

Siihen suhteutettuna Pettisen uusin yhtye, ensimmäisen albuminsa viime tammikuussa julkaissut Mikko Pettinen Why Not on yllätyksellinen ja kysymyksiä nostattava – ja erilainen kaikkeen muuhun Pettisen tähän mennessä tekemään. Mutta yksi sitä ja Happy Peoplea yhdistää: yritys vedota tunteisiin sekä vaikuttaa. Kokoaan suuremmalta kuulostavan kvintetin pitkä tupla-albumi Two Suites For The Change (2020) on, kuten nimestä voi jo aavistaa, teos muutoksesta ja sen tarpeellisuudesta. Ja tässä tapauksessa ilmastonsuojelusta ja luonnonsuojelusta.

Mutta miten vakuuttaa vastaanottajat muuttamisen välttämättömyydestä soitinmusiikilla, joka on lähes kokonaan sanatonta? Korostamalla, kehottamalla vai vaatimalla? Tai ehkä sittenkin näin: muotoaan muuttavalla elektroakustisella ambient-jazzilla vietellen, vaihtoehtoisia mielikuvia aktivoiden ja jopa toisia mahdollisia maailmoja kuvitellen. Niin, miksi ei? 

KOKOONPANO

Mikko Pettinen – trumpetti, flyygelitorvi, kornetti, laulu, efektit, koskettimet
Joakim Berghäll – baritonisaksofoni, bassoklarinetti, sello, efektit
Vesa Ojaniemi – basso, ohjelmointi, efektit
Tuomas Timonen – rummut, Sensory Percussion

LINKIT

KATSO

KUUNTELE