Skip to content

”Few modern era instrumentalists sojourn into uncharted regions of the musical cosmos with the ingenuity of bassist extraordinaire Joëlle Léandre.”

Matti Salo Quartet

Matti Salo Quartet

”Energistä menoa, hypnoottisia saksofonilinjoja ja rankemmanpuoleisia kitarariffejä yhdistelevä entiteetti on dynaaminen, virkistävä ja ennakkoluuloton.”

– Linda Söderholm, Soundi

"Energistä menoa, hypnoottisia saksofonilinjoja ja rankemmanpuoleisia kitarariffejä yhdistelevä entiteetti on dynaaminen, virkistävä ja ennakkoluuloton."

Kitaristi ja säveltäjä Matti Salolle (s. 1982) on kertynyt ikää ja kokemusta jo sen verran, että hän on ehtinyt ”soittaa freelancerina joka puolella ja kaikenlaista”, kuten hän itseään luonnehtii. Mutta oman musiikin julkaisijana, sooloartistina, Salo on vasta alussa: hänen kvartettinsa julkaisi ensimmäisen albuminsa viime vuonna ja hänen trionsa tänä vuonna, keväällä 2020.

Esiintyminen Tampere Jazz Happeningissa on myös ensimmäinen, vaikka Salo lienee nykyisenä tamperelaisena tuttu ainakin tamperelaisille – monista yhteyksistä.

Syksyllä 2017 alkunsa saanut Matti Salo Quartet on myös leimallisen tamperelainen, sillä saksofonisti Sami Sippola, kontrabasisti Ville Rauhala ja rumpali Janne Tuomi ovat soittaneet ja levyttäneet monissa paikallisissa yhtyeissä yli viisitoista vuotta. Kaiken lisäksi he ovat kolmistaan Hot Heros, kansanmusiikkimaisista teemoista innoittunut, kolme levyä tehnyt trio.

Salo onkin säveltänyt valtaosan ohjelmistosta juuri näille nimenomaisille muusikoille, heidän taustansa ja tyylinsä huomioiden: ”Halusin levylle paljon vapaata heittäytymistä, mutta myös kurinalaista soittoa, ja pelaamista näiden yhdistelmällä”, sanoo Rovaniemellä varttunut Salo, Oulun konservatorion käynyt ja Oulun ammattikorkeakoulusta valmistunut musiikkipedagogi.

Salon toinen oma yhtye on kitaristin, basistin ja rumpalin Matti Salo Trio, jonka musiikki on rauhallisempaa, balladimaisempaa. ”Triossa haastan itseäni tilan kanssa, yritän saada sisällytettyä kerrontaani myös malttia ja rauhaa”, sanoo Salo, jonka mukaan jazz ja improvisaatio ovat kulkeneet aina hänen mukanaan.

Ja kokeellisuus: ”Se on minulle tärkeä ja eteenpäin ajava voima. Sekä samalla tietysti yleinen laajeneminen, musiikillisen ja soundillisen sanavaraston laajentaminen.”

Illan päättää Dj Kallio.

KOKOONPANO

Matti Salo – kitara
Sami Sippola – saksofoni
Ville Rauhala – basso
Janne Tuomi – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE