Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Masa Orpana Honk

Masa Orpana Honk

”Uutta pyörää ei keksitä, mutta musiikin rakkaudesta lähtevä ymmärrys ja näkemys ovat sitä tasoa, että vastarinta on turhaa.”

– Jussi Niemi, Soundi

"Uutta pyörää ei keksitä, mutta musiikin rakkaudesta lähtevä ymmärrys ja näkemys ovat sitä tasoa, että vastarinta on turhaa."

Saksofonisti ja klarinetisti Masa Orpanaa (s. 1973) ei tarvinne esitellä jazzin ja sen sukuisten rytmimusiikkien kuuntelijoille ainakaan hänen kotitienoollaan, Tampereen seudulla. Hän on kuulunut moneen tyyliin venyvänä luotettavana yhtyemuusikkona paikalliseen kalustoon jo kolmisenkymmentä vuotta sekä ollut perustamassa useita levylle päätyneitä pitkäaikaisia yhtyeitä, muun muassa Olmarin Unionin, Rakkan ja Jazzmuseon.  

Mutta millainen rytmimusiikki sytyttää häntä saksofonistina eniten yksityisesti – silloin kun hän johtaa omaa yhtyettä? Masa Orpanan omissa nimissään tähän mennessä tekemät neljä albumia eivät jätä tämän suhteen paljoa arvailun varaan. Mieluisinta saksofonimusiikkia ja rytmimusiikkia Orpanalle vaikuttaa olevan juureva ja muheva rhythm & blues, jonka vietäväksi hän heittäytyi jo ensialbumillaan Honky Tonk Man (2005).

Jazz Happeningissa ensimmäistä kertaa esiintyvä, vuonna 2012 perustettu Masa Orpana Honk on edelleen tämän verevän, vetävän ja ”tuuttaavan” tyylin ytimessä, kuten yhtyeen nimestäkin voi päätellä. Mutta tarjolla on myös pieni yllätys jopa Orpanan tekemisiä tunteville, sillä äskettäin täydennetyssä kokoonpanossa on kaksi muutakin saksofonistia – ja musiikin pitäisi soida livenä vihdoin niin täyteläisesti kuin levyllä.

KUVA © Jonne Renvall

KOKOONPANO

Jonni Seppälä − kitara, laulu
Masa Orpana − tenorisaksofoni
Tuomas Heinonen − alttosaksofoni
Aino Heikkonen − baritonisaksofoni
Ville Vallila − basso
Juppo Paavola − rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE