Skip to content
Lightboxer

Lightboxer

FI

”Det är en svår konst att skapa ett så eget sound som Lightboxer gjorde på sin debutskiva 2012. Bandets andra skiva fortsätter i hög grad i samma spår, långt ifrån merparten av de jazzskivor som utges i vårt land.”

– Jan-Erik Holmberg, Hufvudstadsbladet

”Det är en svår konst att skapa ett så eget sound som Lightboxer gjorde på sin debutskiva 2012. Bandets andra skiva fortsätter i hög grad i samma spår, långt ifrån merparten av de jazzskivor som utges i vårt land."

Saksofonisti Markus Holkon (s. 1972) ja kitaristi Aki Haaralan perustaman helsinkiläisen Lightboxer-kvintetin ensialbumi Lightboxer (2012) oli ytimeltään niin sytyttävä, että se valittiin suoraan suomalaista luovaa säveltaidetta edistävän Teosto-palkinnon tavoittelijaksi. Ehdokkuudesta vastanneen arvovaltaisen esiraadin mukaan Lightboxerille taltioitunut ”rosoinen beat tarjoaa tuoreen näkökulman jazziin” sekä ”pureutuu syvälle afroamerikkalaisen rytmiikan ytimeen genrensä kaanoneita kuitenkaan liikaa seuraamatta”.

Suuren 40000 euron Teosto-palkinnon jakoivat lopulta toisten tyylilajien edustajat ja ehdokkuuskin saattoi hieman olla ennenaikainen, sillä lyömäsoittajalla täydennetty yhtye syvensi ilmaisuaan toisella Breakwater-albumilla (2015) vielä entisestään. Mutta kolmatta albumia kokoonpano ei saanut enää aikaiseksi ja vähitellen esiintymiset alkoivat hiipua muiden työkiireiden takia.

”Yhtyeitähän on paljon helpompi perustaa kuin ylläpitää”, sanoo Holkko, joka alkoi Lightboxerin jälkeen luomaan uraa monityylisenä ja hienostuneen musikaalisena laulaja-lauluntekijänä – taiteilijanimellä Linear John. Holkon mukaan nimen etuosa viittaa siiheen, että hän on ”tyylillisesti aina mennyt eteenpäin lineaarisesti, ilman kertauksia”.

Paitsi nyt. Lightboxer julkaisi maaliskuussa yhden ensialbumiltaan yli jääneen kappaleen (Boxer Engine) ja tekee kymmenvuotisjuhlan kunniaksi myös muutaman keikan, joilla se soittaa pääasiassa vanhaa materiaalia. Kokoonpano on kuumista keikoistaan tunnetulla Telakalla nyt sama kuin vuoden 2012 Lightboxerilla ja myös sama kuin Telakalla yhdeksän vuotta sitten.

KUVA © Joni Sarkki

Kokoonpano

Markus Holkko – saksofoni
Aki Haarala – kitara
Emil Luukkonen – koskettimet
Ville Herrala – basso
Mikko Pöyhönen – rummut

LINKIT

KUUNTELE