Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Kielo Kärkkäinen

Kielo Kärkkäinen & Taming May

Tribute to Carmen McRae

”Kielon läsnäolevuus sekä musiikillinen luontevuus vangitsevat ja puhuttelevat kuulijaa intiimisti.”

– Veera Railio, Muusikko-lehti

”Kielon läsnäolevuus sekä musiikillinen luontevuus vangitsevat ja puhuttelevat kuulijaa intiimisti."

Laulaja ja lauluntekijä Kielo Kärkkäisen (s. 1986) ominta musiikkia vaikuttaa olevan pitkien perinteiden laulelmallinen ja tarinallinen folk – ainakin hänen omien albumiensa perusteella. Mutta ei pelkästään. Laulettu jazz on kiinnostanut ja innostanut Kärkkäistä jo lapsesta. Ja heti ensimmäisenä Ella Fitzgerald, yksi tyylilajin suurimmista historiallisista huipuista myös improvisoivana scat-laulajana. 

Tuoreeltaan Jazz Happeningissa esitettävä ”Tribute to Carmen McRae” on muusikoksi Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuneen Kärkkäisen ja hänen jazzyhtyeensä kunnianosoitus Carmen McRaelle (1920–1994), Fitzgeraldin omaääniselle aikalaiselle.  

”Teatteritaustani vuoksi minua puhuttelee McRaen esityksissä erityisesti se, että hän nostaa tekstin usein tasavertaiseksi musiikin rinnalle: sanojen tosiasiallinen merkitys vaikuttaa monin tavoin itse tulkintaan”, sanoo Kärkkäinen.

McRaen levyttämistä standardeista valikoitu ja kitaristi Matti Salon sovittamana ohjelma on toinen saman ryhmän tribuutti jazzlaulajalle, jatkoa viime vuonna esitetylle koosteelle ”How Glad I Am – A Tribute to Nancy Wilson”.

Kärkkäisen mukaan toisten tyylien tutkiminen auttaa häntä ”kehittämään omaa laulajuutta” sekä ”monipuolistamaan omaa laulunkirjoitusta” – kunhan ei lankea kopioimaan. ”Laulajan on löydettävä motiivi melodian, rytmin ja jopa tekstin varioinnille itse, vasta silloin tunneilmaisu värähtää eloon ja tulkinta syntyy.” 

KUVA © Laura Happo

KOKOONPANO

Kielo Kärkkäinen − laulu
Inari Ruonamaa − alttosaksofoni
Sami Sippola − tenorisaksofoni
Matti Salo – kitara, koskettimet
Ville Rauhala − kontrabasso
Sebastian Krühn − rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE