Skip to content
Joona-Toivanen-Trio

Joona Toivanen Trio

FI

”Är detta Kind of blue år 2022 – eller är det bara jag som minns fel? Har jag drömt alltihop?”

– Lira, Lars Brinck

”Är detta Kind of blue år 2022 – eller är det bara jag som minns fel? Har jag drömt alltihop?”

Harvakseltaan levyttänyt ja hiljalleen muuntautunut Joona Toivanen Trio on esiintynyt nyt tasan 25 vuotta, vaikka kaikki sen jäsenet ovat jazzmuusikkoja vasta parhaassa luomisiässä, nelikymppisiä. 

Mutta pianisti Joona Toivanen (s. 1981), basisti Tapani Toivanen (s. 1982) ja rumpali Olavi Louhivuori (s. 1981) perustivatkin yhtyeensä sen suurempia suunnittelematta jo lukiolaisina – ja saivat sille sattumalta myös hyvän lähdön. Aluksi vain synnyinkaupungissaan Jyväskylässä keikkaillut Joona Toivanen Trio voitti Islannissa vuonna 2000 ensimmäistä kertaa järjestetyn nuorten muusikkojen pohjoismaisen YNJC-jazzyhtyekilpailun ja sai samana vuonna julki ensimmäisen albuminsa, kokonaan omista sävellyksistä kootun Numurkahin.

Sen jälkeen Joona Toivanen Trio on tehnyt levyjä noin neljän vuoden välein, mutta on ihan ymmärrettävää, jos viime keväänä julkaistu yhtyeen seitsemäs Both Only ei herättänyt enää ennakkoon valtavia intohimoja. Pianistin, basistin ja rumpalin trio on kuitenkin yksi jazzin keskeisimmistä, kuluneimmista ja vaateliaimmista yhdistelmistä – ja alkoi jo vaikuttaa, että harvoin keikkaileva Joona Toivanen Trio on tehnyt omillaan suunnilleen kaiken voitavansa, huippujen huippuna edellinen XX-albumi (2017), jonka sävellyksistä ja sovituksista se sai suuren suomalaisen Teosto-palkinnon. 

Mutta ei. Ilmaisuaan vähitellen pelkistänyt yhtye karisti Both Onlyn elektronisesti sävytetyillä ja säädetyillä kappalella viimeisetkin oletukset sen suhteen, millaiselta pianotrion pitää kuulostaa, millainen on sen muusikkojen työnjako ja mitä heidän ylipäätään pitää soittaa. Todella Both Only, mitä se sitten tarkoittaakin.

KUVA © Juho Luukkainen

KATSO

KUUNTELE