Skip to content
john-scofield-dave-holland

John Scofield & Dave Holland

US/GB

”Ylivoimaisesti tunnetuin yhdistäjä on elämää suurempi Miles Davis, jonka sähköisissä kokoonpanoissa molemmat saivat tuntumaa jazzin todelliseen tähteyteen, tosin eri vuosikymmenillä.”

"Ylivoimaisesti tunnetuin yhdistäjä on elämää suurempi Miles Davis, jonka sähköisissä kokoonpanoissa molemmat saivat tuntumaa jazzin todelliseen tähteyteen, tosin eri vuosikymmenillä."

Kuudella vuosikymmenellä omia levyjä tehneet kitaristi John Scofield (s. 1951) ja kontrabasisti Dave Holland (s. 1946) ovat myös moninkertaisia Suomen kävijöitä. Edellinen on esiintynyt eri kokoonpanoilla suomalaisissa jazztapahtumissa ainakin viisitoista kertaa, jälkimmäinen vain vähän vähemmän – vaikka Scofieldia enemmän Tampere Jazz Happeningissa. 

Ensi joulukuussa tasavuosia täyttävällä Scofieldilla ja häntä viisi vuotta vanhemmalla Hollandilla on myös yhteistä historiaa ja yhteisiä levytyksiä muun muassa pianisti Herbie Hancockin, tenorisaksofonisti Joe Hendersonin ja rumpalin Roy Haynesin yhtyeissä. Mutta ylivoimaisesti tunnetuin yhdistäjä on elämää suurempi Miles Davis, jonka sähköisissä kokoonpanoissa molemmat saivat tuntumaa jazzin todelliseen tähteyteen, tosin eri vuosikymmenillä. 

Scofieldin ja Hollandin yhteinen yhtye on jäänyt silti vain yhteen, superkvartettiin ScoLoHoFo ja sen ainoaan albumiin Oh! (2003).  Saa nähdä ja kuulla, kannustaako heidän ensimmäinen duonsa nyt myös Oh!-huudahdukseen ja kantaako Tampere Jazz Happeningin esiintyminen vielä pidemmälle. Lokakuun puolivälissä Luxemburgista alkava viidentoista konsertin tiivis kiertue on kuitenkin heidän ensimmäisensä Euroopassa – ja itse asiassa missään, vaikka viiveellä. Kiertueen piti toteutua jo syksyllä 2020 ja poiketa myös Suomeen, mutta se peruttiin kokonaan koronapandemian takia.

Kiertueen ohjelmistossa on ennakkotietojen mukaan Scofieldin ja Hollandin omia vanhoja sävellyksiä sekä joitakin jazzstandardeja. Kaksikon ensimmäisillä koekeikoilla New Yorkin Blue Notessa niihin kuului muun muassa musikaalikappale Yesterdays (1933), joka on levytetty suomeksi nimellä Eilinen. Siitäkö on kyse myös heidän kohtaamisestaan, menneiden parempien aikojen muistelusta?

KUVA © Nicholas Suttle

KATSO

KUUNTELE