Skip to content
joelle-leandre-tentet
joelle-leandre-closeup
joelle-leandre-extra

Joëlle Léandre Tentet (FR/IT)

”Few modern era instrumentalists sojourn into uncharted regions of the musical cosmos with the ingenuity of bassist extraordinaire Joëlle Léandre.”

– Glenn Astarita, All About Jazz

”Few modern era instrumentalists sojourn into uncharted regions of the musical cosmos with the ingenuity of bassist extraordinaire Joëlle Léandre.”

Ranskalainen kontrabasisti Joëlle Léandre (s. 1951) huutaa ensimmäisen ”Taxi”-sooloalbuminsa (Adda, 1982) nimikappaleella kadulla taksia kertaan kolmeen, mutta kukaan ei tunnu kuulevan. Sittemmin maailma on kyllä kuullut hänestä ja kuullut häntä. Nykymusiikkiin, improvisoituun musiikkiin ja uuteen jazziin erikoistunut Léandre on ehtinyt saamaan kyydin jo noin 170 levylle, joita on siis julkaistu ”Taxin” jälkeen joka vuosi useita.

Kaksi kertaa Tampere Jazz Happeningissa aiemmin triolla käynyt Léandre on myös säveltäjä, mutta tätä hänen kolmatta esiintymistään kannattaa kuulostella aivan erityisen keskittyneesti. Kymmenelle improvisointikykyiselle muusikolle sävelletty Can You Hear Me? (2009) on Léandren ensimmäinen varsinainen orkesteriteos – ja alkaa ”Taxin” tavoin epämuodollisesti, lavalle astelevien soittajien puheensorinalla. Se saattaa olla vaivihkainen vihje, että tämä monia ääniä ja tyylejä sisältävä teos on keskustelemisen ja kuuntelemisen allegoria. Vajaan tunnin mittainen Can You Hear Me? on taltioitu kahteen kertaan, 2009 Itävallassa ja 2015 Ranskassa. Tampereella esiintyy tentetti, joka on melkein sama kuin teoksen jälkimmäisellä levytyksellä (Ayler Records, 2016).

KUVAT © Franck-Socha, Lauren Pasche

KOKOONPANO

Joëlle Léandre – double bass, composition, direction, Jean-Brice Godet – clarinets, Alexandra Grimal –saxophones, Jean-Luc Cappozzo – trumpet, Christiane Bopp – trombone, Silvia Tarozzi – violin, Séverine Morfin – viola, Deborah Walker – cello, Guillaume Aknine – electric guitar, Florian Satche –marimba, xylophone, drums, percussion

LINKIT

KATSO

KUUNTELE