Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Dark Roast

Joakim Berghäll Dark Roast 006

”He’s a master of all the reeds.”

– Jazz Weekly

"He's a master of all the reeds."

Amerikkalaisen Downbeat-lehden kriitikot valitsivat elokuussa julkaistussa perinteisessä kansainvälisessä kriitikkoäänestyksessä Linda Fredrikssonin ja Mikko Innasen lupaavimpien baritonisaksofonistien joukkoon – ja molemmat jo viidettä peräkkäistä vuotta! Onkohan Suomesta kehkeytynyt jazziin erikoistuneiden baritonisaksofonistien paratiisi, sillä myös Timo Lassy on nostettu samassa Downbeatin sarjassa (”Rising Stars”) samoina vuosina pistesijoille kolme kertaa – vaikka ei ”barskaa” julkisesti juuri soita.

Ja kuka olisi sitten seuraava baritonisaksofonistien suomalainen Rising Star? Ehkäpä Suomenlinnassa asuva ja moneen rytmiseen tyyliin venyvä ja monitaitoinen Joakim Berghäll (s. 1980). Hän pitää pääsoittimekseen valikoituneen ”barskan” muhkeasta ja tummapaahteisesta soinnista niin paljon, että on pyytänyt upouuteen sekstettiinsä kaksi muutakin sen erikoisosaajaa. Ja Berghällin tavoin myös he – Linda Fredriksson ja Max Zenger – soittavat keikoilla bassoklarinettia.

”Sovittaminen kolmelle saman rekisterin puhaltimelle on vaatinut tietysti paljon paneutumista, mutta meillä on kuitenkin hyvin yhteensopivat ja riittävän yksilölliset soundit”, sanoo Berghäll yhtyeestään, joka on esiintynyt ennen Jazz Happeningia vain yhden kerran. Siksi sen tyyli onkin vielä arvoitus: ”Lähdin kirjoittamaan modernia jazzia, mutta lopputuloksessa on myös ripaus nykymusiikkia ja indierockia, tietysti vapaata improvisaatiota unohtamatta”. 

KUVA © Antti Kujanpää

KOKOONPANO

Joakim Berghäll − baritonisaksofoni, bassoklarinetti
Linda Fredriksson − baritonisaksofoni, bassoklarinetti
Max Zenger − baritonisaksofoni, bassoklarinetti
Jere Haakana − sähkökitara
Jori Huhtala, sähköbasso
Tuomas Timonen – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE