Skip to content
Isaiah-Collier-2
Isaiah-Collier

Isaiah Collier & The Chosen Few

US

”Over five movements, the suite can be heard as a single statement: The blues give life to ballads, which give life to bebop, which are merely expressions of free modes of expression.”

– Joshua Myers, DownBeat

”Over five movements, the suite [Cosmic Transitions, *****] can be heard as a single statement: The blues give life to ballads, which give life to bebop, which are merely expressions of free modes of expression.”

Mikä voi mennä pieleen, jos saksofonistin, pianistin, basistin ja rumpalin kvartetti nauhoittaa levynsä esikuvansa John Coltranen syntymäpäivänä – ja juuri siinä samassa Rudy Van Gelderin myyttisessä studiossa juuri niillä samoilla analogisilla laitteilla, joilla Coltranen oman kuolematon kvartetti äänitti muun maussa oman mestariteoksensa A Love Supremen (1965)?

Periaatteessa voisi mennä pieleen paljonkin, ja tarinaa maustavat aika ja paikka voisivat olla lopulta ainoat maininnan arvoiset asiat. Mutta nyt yhtäläisyydet ovat loppujen lopuksi pelkkä sivuseikka: nuoren Isaiah Collierin (s. 1998) säveltämä ja sovittama tunnin mittainen Cosmic Transitions (2021) on oma itsenäinen teoksensa syvähenkisen ”spiritual jazzin” parhaassa ja tietysti ja jossain määrin perinteisessä hengessä. Vain taivas on kattona, sanotaan, mutta Collier kurottaa viisiosaiselle temaattisella teoksellaan paljon kauemmaksi, kosmiseen maailmankaikkeuteen. 

Chicagossa syntynyt ja varttunut Isaiah Collier aloitti saksofonin soiton yksitoistavuotiaana, ensimmäisenä kannustajanaan ja opettajanaan Pelastusarmeijan kapteeni. Collier teki ensimmäisen julkaistun levytyksensä 18-vuotiaana nuorten paikallisten tulokkaiden yhtyeessä, jota johti saksofonisti ja kouluttaja Ernest Dawkins.

Collier on julkaissut omissa nimissään nyt neljä albumia. Niistä uusin on edellistä vielä syventävä I Am Beyond (2022), jonka hän teki kaksin levykvartettinsa rumpalin Michael Shekwoaga Oden kanssa. Hän ei kuulu nyt Collierin kiertuekokoonpanoon, mutta soittaa silti Tampere Jazz Happeningissa ja Pakkahuoneella, edellisenä lauantai-iltana trumpetisti Theo Crokerin kvartetissa.

KUVA © Sonny Dayes

Kokoonpano

Isaiah Collier – saksofoni  
Jeremiah Hunt – basso
Julian Davis Reid – piano
James Russell Sims – rummut

LINKIT

KUUNTELE