Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Iro Haarla Quartet

Iro Haarla Quartet

”My ultimate goal is to evoke the listeners’ emotions with my music – to challenge them to give love and have the courage to receive it.”

Iro Haarla

"My ultimate goal is to evoke the listeners' emotions with my music – to challenge them to give love and have the courage to receive it."

Pianisti Iro Haarla (s. 1956) on soittanut ja sovittanut työkseen yli neljäkymmentä vuotta – ja levyttänytkin. Varhaisin merkintä on saksofonisti Juhani Aaltosen albumilla Springbird (1978), jolla Haarla on läsnä yhdessä kappaleessa haitaristina, yhdessä urkurina. Haarlan ura omien sävellysten esittäjänä ja levyttäjänä on paljon lyhyempi. Ensimmäinen yhtye oli suomalaisnorjalainen kvintetti, jonka debyytti, Manfred Eicherin tuottama Northbound (2005) herätti heti huomiota hymnimäisillä ja hienovaraisilla kappaleillaan. Ja tyylillä, jossa oli jotain hyvin tuttua, tunnistettavaa. 

Sen jälkeen Haarlan rooli soittajana ja varsinkin säveltäjänä on kirkastunut levy levyltä, ja nyt tiedämme myös enemmän hänen merkityksellisestä sekä merkillisestä työhistoriastaan. Hän oli kaksikymmentä vuotta aviopuolisonsa, lyömäsoittaja Edward Vesalan (1945–1999) luonnosmaisten sävellysten nuotintaja ja sovittaja, mutta ei saanut työstään koskaan mitään mainintaa tekijätietoihin.

Omilla levyillä Haarla on tietysti keskeinen säveltäjänä ja sovittaja, mutta ei luontaisen vaatimattomana halua vieläkään korostaa itseään. Päin vastoin, jokainen Northboundin jälkeinen julkaisu on ollut ytimeltään yhtyelevytys, vaikka osallisia olisi vain kaksi (Kirkastus, 2015) tai kolme (Around Again, 2018) – tai viisi (Vespers, 2011) tai kuusi (Kolibri, 2013). Mutta yksi lenkki tästä yhdistelmien ketjusta vielä puuttuu: se ”perinteinen” jazzkvartetti.

Keikkailun kesällä 2018 aloittanut Iro Haarla Quartet täyttää nyt tätä tilaa ja aikoi äänittää ensimmäisen levynsä jo ennen Tampere Jazz Happeningia. Matkustusrajoitukset pakottivat kuitenkin siirtämään suunnitelmia ja Pakkahuoneella esiintyy yhä ”work in progress”, jolle Haarla on säveltänyt äskettäin uusia balladeja – saksofonisolistina joulukuussa 85 vuotta täyttävä Juhani Aaltonen. Niitäkin esitetään Tampereella ja ensi kertaa konsertissa.

KUVA © Maarit Kytöharju

KOKOONPANO

Iro Haarla – piano
Ulf Krokfors − kontrabasso
Markku Ounaskari – rummut
Juhani ”Junnu” Aaltonen – tenorisaksofoni

LINKIT

KATSO

KUUNTELE