Skip to content
habib-koite2
habib-koite

Habib Koité

MALI

”His reputation as a guitar player has become almost mythical, combining rock and classical techniques with Malian tunings that make the guitar sound ike a kora or ngoni.”

– New York Times

"His reputation as a guitar player has become almost mythical, combining rock and classical techniques with Malian tunings that make the guitar sound ike a kora or ngoni."

Kiitos, me olemme onnekkaita, että olemme täällä, tänään”, lausuu malilainen Habib Koité (s. 1958) tuoreimman Kharifa-albuminsa (2019) ainoassa englanninkielisessä Forever-kappaleessa – jokaista ilmaisuaan alleviivaten. Helisevien akustisten kitaroiden säestämiin kiitoksiin onkin syytä sekä puolin että toisin, sillä laulaja, lauluntekijä ja kitaristi Habib Koitén matkamittarissa on pian kaksituhatta konserttia kuudessa maanosassa. Väsymätön keikkailu, pettämätön musiikillinen tyylitaju ja tarkka laadunvalvonta ovatkin taanneet sen, että hänen kansainvälinen uransa on jatkunut notkahtamatta kohta kolmekymmentä vuotta – melkein maailmanmusiikki-käsitteen keksimisen alusta.

Perinteisten tarinankertojien sukuun syntynyt ja Malin Bamakon kansallisessa taideakatemiassa opiskellut Koité on täydentänyt samalla mielikuvia malilaisesta musiikista, sen monimuotoisuudesta. Afrikka ei ole maa, eikä noin kahdenkymmenen miljoonan asukkaan Mali ole yhden, kahden tai edes kolmen musiikin afrikkalainen maa. Akustisen kitaran pääsoittimekseen valinnut ja kuusi studioalbumia tehnyt Koité kutsuu itselleen ominaista tyyliä nimellä danssa-doso ja on maininnut yhdeksi länsimaiseksi innoittajakseen jo edesmenneen J. J. Calen – hänen ideansa musiikillisesta ajasta ja musikillisesta tilasta.

Tampereen Tullikamarilla tätä musiikillista yhteyttä voi kuulostella nyt toista kertaa, sillä Habib Koitén edellinen keikka Suomessa oli saman katon alla heinäkuussa 2014, tuolloin Fest Afrikassa. Olisikin enemmän kuin sopivaa, että Koité esittäisi tänä vuonna Tullikamarin Klubilla kappaleensa Forever, jossa laulaa myös ”We are happy, to see each other, again”.

KUVAT © Michel de Bock, Margot Canton Lemousse

Kokoonpano

Habib Koité – laulu, kitara
Abdoul Wahab Berhé – basso, kamalé ngoni
Issa Koné – kitara, banjo, taustalaulu
Charly Coulibaly – koskettimet, taustalaulu
Mama Koné – lyömäsoittimet, taustalaulu
Mahamadou Koné – tamani, barra

LINKIT

KATSO

KUUNTELE