Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Gourmet

Gourmet

”Tulkinnanvaraisesti hauskuttava sekstetti on Suomen oloissa omaa laatuluokkaansa.”

– Harri Uusitorppa, Helsingin Sanomat

"Tulkinnanvaraisesti hauskuttava sekstetti on Suomen oloissa omaa laatuluokkaansa."

Saksofonisti Mikko Innasen (s. 1978) ja sähkökitaristi Esa Onttosen (s. 1975) ensimmäisen yhteisen yhtyeen nimi oli vuonna 1996 Salad – ehkä jo enteillen sitä musiikillisten raaka-aineiden moninaisuutta, josta sen seuraaja Gourmet tunnetaan nykyään ainakin jazzin herkkusuiden keskuudessa. Toki substantiivi gourmet sopii tälle levyjä aivan liian harvakseen julkaisevalle sekstetille muutenkin, korostamaan sen sisällöllistä korkeatasoisuutta ja soinnillista erikoislaatuisuutta. Siis kuinka monessa nykyaikaisessa jazzyhtyeessä onkaan haitaristi, pasunisti ja vielä tuubisti – samaan aikaan ja tasaveroisina solisteina muiden rinnalla?

Poikkeukselliselta kuulostavaan Gourmetiin on lyöty runsaan kahdenkymmenen vuoden aikana myös satiiris-ironisen, riemukkaan hauskuttajan leima. Ja onhan se välillä hyvinkin hykerryttävä ihan tositarkoituksella – soittaessaan samalla keikalla omia veijarimaisia ja vinksahtaneita kehitelmiä esimerkiksi ranskalaisesta valssista, saksalaisesta marssista ja kiinalaisesta euroviisusta. Tai suomalaisesta iskelmästä ja jollekin Hindenburgerille omistetusta, jatsikkaasti svengaavasta stompista. 

Gourmetin hienostuneen musiikillisen komiikan ydinominaisuuksia onkin arvattava arvaamattomuus, johon Tampere Jazz Happeningissa päästään eläytymään nyt toista kertaa ja todella täysimääräisesti. Yhtye julkaisee Pakkahuoneen Tullikamarilla keskiyöllä – juuri lokakuun vaihtuessa marraskuuksi – viidennen albuminsa New Habitat, jolla on muun muassa kappaleet Kaukana on Pjongjang ja Kesän kukkia kaipaan.

Huom. Konsertin ajankohta on muuttunut.

KUVA © Tuomas Timonen

KOKOONPANO

Esa Onttonen – kitara
Mikko Innanen – saksofoni
Ilmari Pohjola – pasuuna
Veli Kujala – haitari
Petri Keskitalo – tuuba
Mika Kallio – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE