Skip to content
Emmeluth's-Amoeba

Emmeluth’s Amoeba

DK/NO

”Here’s something different, not least because repeated airings reveal depth, subtlety and nuances in a way that’s far from common in contemporary jazz”

– Nic Jones, Jazz Journal

"Here's something different, not least because repeated airings reveal depth, subtlety and nuances in a way that's far from common in contemporary jazz"

Alttosaksofonisti ja säveltäjä Signe Emmeluth (s. 1992) on toinen Norjalle omistetun teemaillan yhtyeenjohtaja ja solisti, joka ei ole syntynyt Norjassa, eikä ole siellä edes varttunut. Hän on lähtöisin Tanskasta ja päätyi Norjaan siksi, että halusi opiskella Trondheimin yliopiston maineikkaalla jazzlinjalla. 

Jazzissa kansalaisuuksilla ja kansallisilla rajoilla ei tietysti ole paljoa merkitystä, ei ainakaan samankaltaisten kulttuurien Pohjoismaissa. Emmeluthin kaksoiskansallisen kvartetin – pianisti Christian Balvig on myös lähtöisin Tanskasta  – oma musiikki onkin levyjen perusteella jossain määrin maatonta, mutta ei suinkaan juuretonta. Päinvastoin. Se versoaa siitä omaksi tyylikseen kehittyneestä hybridistä, jota kutsutaan freeksi – ja joka sijoittuu usein jonnekin jazzin, improvisoidun musiikin ja sävelletyn nykymusiikin välimaastoon.

Emmeluthin omia yhtyeitä säveltäjänä ovat nyt – ainakin – yhden levyn Spacemusic Ensemble ja kaksi levyä tehnyt Emmeluth’s Amoeba. Musiikkia ja ääniä ”muotoina ja väreinä kuulevan” Emmeluthin uusin oma julkaisu on ensimmäinen sooloalbumi Hi Hello I’m Signe (2021), joka sisältää yhden konsertissa taltioidun 35-minuuttisen kappaleen – nimeltään Action Painting en Vogue. Niinhän hän sanoi, että inspiroituu kuvista ja kuvataiteista, ja tässä tapauksessa toimintamaalauksesta.

KUVA © Cristina Marx

Kokoonpano

Signe Emmeluth – alttosaksofoni
Christian Balvig – piano
Karl Bjorå – kitara
Thomas Strønen – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE