Skip to content

Verneri Pohjolasta on kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.

Antti Lötjönen Qquintet East

Antti Lötjönen Quintet East

”ALQE toteuttaa säveltaiteessa pirullisen hankalan maksiimin: se on täydesti kiinni perinteessä ja onnistuu samaan aikaan luomaan omaleimaista, tuoretta musiikki.”

– Pentti Ronkainen, Suomi Jazz

"ALQE toteuttaa säveltaiteessa pirullisen hankalan maksiimin: se on täydesti kiinni perinteessä ja onnistuu samaan aikaan luomaan omaleimaista, tuoretta musiikki."

Noin sadalla jazzlevyllä soittava Antti Lötjönen (s. 1980) on nykyään Suomen työllistetyin jazzbasisti ja ikäpolvensa jazzmuusikoista todennäköisesti myös se, joka on soittanut useimmin Tampere Jazz Happeningissa. Lötjösellä on takanaan vuodesta 2004 ainakin viisitoista Happening-keikkaa muun muassa Jukka Eskolan, Timo Lassyn, Verneri Pohjolan ja Aki Rissasen yhtyeissä sekä jo niitä ennen Ilmiliekki Quartetissa ja The Five Corners Quintetissa. Keväällä 40 täyttänyt Lötjönen on todellakin soittanut melkein kaikkien kanssa.

Mutta tämä poikkeuksellinen vuosi on Lötjöselle silti ainutlaatuinen, sillä hän esiintyy Jazz Happeningissa ensimmäistä kertaa ensimmäisellä omalla yhtyeellään Quintet Eastilla, joka julkaisi viime huhtikuussa ensimmäisen albuminsa, Quintet Eastin. Lötjösen piti keikkailla sen tiimoilta pitkin loppukevättä ja kesää, mutta korona pakotti muuttamaan suunnitelmia: konsertti Pakkahuoneen lauantain huipentajana on vasta kolmas levyn julkaisun jälkeen.

Lötjönen sanoo mieltävänsä itsensä basistina ennen kaikkea muita tukevaksi ja kannustavaksi yhtyemuusikoksi, joka ei hae koskaan huomiota – ja saa sen joka kerta tunnistettavalla takuuvarmalla käsityöläisyydellään. Kahden lyhyen bassosoolokappaleen jäsentämän Quintet Eastin erottaakin hänen aiemmista levytyksistään oikeastaan vain se, että hän on nyt ensi kertaa sekä yhteen johtaja että pääasiallinen säveltäjä – siis eturivissä, vaikka tyylilleen uskollisesti takarivissä.

KOKOONPANO

Antti Lötjönen – basso
Mikko Innanen – saksofoni
Jussi Kannaste – saksofoni
Verneri Pohjola – trumpetti
Joonas Riippa – rummut

LINKIT

KATSO

KUUNTELE