Skip to content
juhani-aaltonen-live
joe-mcphee
ulf-krokfors
reiska-laine

Aaltonen / McPhee / Krokfors / Laine (FI/US)

“Aaltonen kohtaa pitkäaikaisen trionsa kanssa yhdysvaltalaisen saksofonisti-trumpetistin Joe McPheen, josta ei tiennyt vielä muutama kuukausi sitten yhtään mitään.”

“Aaltonen kohtaa pitkäaikaisen trionsa kanssa yhdysvaltalaisen saksofonisti-trumpetistin Joe McPheen, josta ei tiennyt vielä muutama kuukausi sitten yhtään mitään.”

MAAILMANENSI-ILTA

Saksofonisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on soittanut ammattimaisesti niin paljon ja pitkään – yli kuusikymmentä vuotta – että varhaisimmat musiikilliset muistikuvat ovat ymmärrettävästi jo hiipuneet hieman. Mutta yhtä kokemusta hän ei voi unohtaa, varhaisen vaikuttajansa John Coltranen ainoita Suomen esiintymisiä marraskuussa 1961 ja marraskuussa 1962.

”Hän soitti kuin veitsi kurkulla ja minä kuuntelin häntä kuin veitsi kurkulla, rystyset valkoisina”, muistelee Aaltonen Helsingin konsertteja, joiden henkeä hän herättelee edelleen tavallaan. Jokainen esiintyminen on hänelle aina uusi ja ainutkertainen – heittäytyminen matkalle, jonka määränpäästä ei ole koskaan varmuutta, vaikka päämäärä olisikin ennakkoon mielessä.

Tampere Jazz Happeningissa tätä heittäytymistä auttaa tänä vuonna myös uusi ja ainutkertainen tilanne. Aaltonen kohtaa pitkäaikaisen trionsa kanssa yhdysvaltalaisen saksofonisti-trumpetistin Joe McPheen (s. 1939), josta ei tiennyt vielä muutama kuukausi sitten yhtään mitään, kuten vähän pahoitellen myöntää. Löytyisikö heille yhteistä tarttumapintaa nyt juuri Coltranesta, joka on myös neljä vuotta Aaltosta nuoremman McPheen musiikillisia sysääjiä? Vai antaisiko ensikohtaamiselle suuntaa saksofonisti Peter Brötzmann – ainoa muusikko, jonka kanssa he molemmat ovat levyttäneet.

KUVAT © Peter Gannushkin, Maarit Kytöharju, Viljami Laine

KOKOONPANO

Juhani Aaltonen – sax
Joe McPhee – pocket trumpet, sax
Uffe Krokfors – bass
Reiska Laine – drums

KUUNTELE: JUHANI AALTONEN

KUUNTELE: JOE MCPHEE